Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Народний ансамбль стягнувся на компакт-диск і...12 пар чобіт

03 вересня, 00:00

До Канева із зарубіжних гастролей повернувся народний самодіяльний ансамбль пісні й танцю "Родень". Уже четвертий рік приймають "на біс" українських артистів на землі Північний Рейн-Вестфалія, (Німеччина), та в містах Ліль та Ламберсарт, (Франція).

А почалося все 1993 року, коли між Каневом та німецьким містом Фірзеном було підписано договір про поріднення. Як і годиться в таких випадках, після скріплення договору на сцені районного будинку культури відбувся концерт. Німцям настільки сподобалися українські пісні, що першими "дипкур`єрами", котрих бюргери воліли бачити на берегах Рейну, стали учасники ансамблю "Родень".

Потім були гастролі у Франції, знову в Німеччині. Витрати на поїздки взяло на себе об`єднання "Друзі Канева", що його очолює у Фірзені Фріц Маєс. Об`єднання, за активної продюсерської участі одного зі своїх членів, енергійного меломана Вальтера Фасбендера, профінансувало і випуск компакт-диску "Ein Kranzchеn von ukainischen Liedern" ("Вінок українських пісень"). Компакт, що вміщує 14 українських пісень і дві пісні німецькою мовою, миттєво розійшовся в Німеччині. Схвальні відгуки вмістили "Westdeutsche Zeitung", "Rheinische Post".

Гастролювати, звісно, добре. Однак рано чи пізно доводиться вертати в Україну. Щоразу, перетинаючи на зворотному шляху кордон, сорок п`ять молодих чоловіків та жінок (середній вік учасників ансамблю 22 роки) думають про одне: як жити далі? Більшість із них - колишні випускники Канівського культурно-освітнього училища. Далебі, праці за фахом у місті вистачає не всім. Артистам доводиться підробляти столярами, барменами, офіціантами, продавцями.

Андрій Курінний, керівник колективу, викручується із ситуації, як може. Цьогорічні гастролі закінчились. Але ж наступного літа Канівська мерія знову згадає про те, що комусь треба захищати "культурну честь" України. Нові костюми, взуття, інструменти - все це навалиться перед гастролями купою невирішених проблем. Хоч тут свої допомогли. Знайшовся такий собі Євген Цирульников, підприємець із міста Сміли, що на Черкащині, і дав 600 гривень. Андрій Курінний купив на них 12 пар чобіт. Не в стоптаних же виходили на міжнародну сцену.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати