Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Національна філармонія України відкриє 156-й сезон

13 вересня лунатиме музика Йоганнеса Брамса, Ріхарда Штрауса і Валентина Сильвестрова
12 вересня, 15:35
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

На концерті-відкритті, поруч із творами європейських класиків, прозвучить і Кантата № 4 для голосу, фортепіано і оркестру сучасного українського композитора Валентина Сильвестрова. У супроводі Симфонічного оркестру філармонії під орудою Миколи Дядюри солістами виступлять - співачка Лілія Гревцова та піаніст Крістофер Парк (Німеччина).

Від 15 по 19 вересня триватиме Перший міжнародний камерний фестиваль «КVІНТОФест». У заходах беруть участь ансамблі «Київські солісти», Nota Bene і «Київська камерата» та Київський камерний оркестр. Гостями фестивалю виступлять альтист і диригент Максим Рисанов, який народився на Донеччині, але вже понад двадцять років живе у Великій Британії, кубинський гітарист Ахмед Дікінсон, саксофоністка Ержебет Шелельо та органіст і композитор Андраш Габор Віраг (Угорщина), піаністка Елізабет Холмегаард Нільсен (Данія).

«КVІНТОФест» представить цікаві версії відомих творів німців Йоганна Себастьяна Баха та Георга Фрідріха Генделя, англійців Едварда Елгара та Бенджаміна Бріттена, австрійців Вольфганага Амадея Моцарта та Франца Шуберта, француза Сезара Франка. Також звучатиме музика сучасних композиторів –латвійця Петеріса Вакса, ізраїльтян Іосифа Дорфмана та Офера Бен-Амотса, угорця Золтана Йенеї, кубинських композиторів Хосе Антоніо (Ньіко) Рохаса та Едуардо Мартіна, українців Євгена Станковича та Валентина Сильвестрова.Організатори запевняють, що «КVІНТОФест» – це п’ять камерних акцентів цієї осені, де ви почуєте незнану музику чи нові версії відомих вам творів!

26 вересня австрійський ансамбль «Trio Immersio» представить прем’єру твору українського композитора Золтана Алмаші: «Якось мене запитали, про що моя музика. Тон питання був негативний і, як приклад, мені запропонували один із популярних творів епохи романтизму. Мовляв, що ніби в ньому стовідсотково відомо, про що ця музика. “Ну і про що ж ця музика”, перепитую я свого опонента. Він розгубився, не знав, що сказати, а потім вимовив зверхньо: “Всім зрозуміло, про Що ця музика!” І тут я подумав, що це насправді правильна відповідь. Бо музика має справу з абсолютним знанням, яке не описати вербально, або яке можна, можливо, лише містичним чином, відчути. Розвинувши цю думку, я скажу більше – музика це відповіді, які існували раніше до запитань. Але, насправді, назва мого фортепіанного тріо – “Відповіді, що відбулись без запитань” – це іронічна антитеза до назви симфонічного твору “Запитання, що залишилося без відповіді” Чарльза Айвза»…

Новий сезон обіцяє бути насиченим різними за форматом мистецькими проєктами та фестивалями, але з максимальною інтеграцією сучасної української музики в контекст її репертуарної політики. Так, піаніст Євген Громов представить програму «Гра рефренів. Барток-Загорцев» (29 жовтня) та «Відображення. Борис Лятошинський і його час»(26 лютого), фольклорних гуртів «Древо» (14 грудня) та «Хореї Козацької» (9січня), концерт «На березі вічності. Іван Карабиць» (17 січня), авторський концерт Вікторії Польової (5 березня), «Візіонери звуку» від вокального ансамблю сучасної музики «AlterRatio» (25квітня), де звучатимуть твори українців Максима Шалигіна, Олексія Ретинського, Максима Коломійця та Анни Корсун.

- Ми, очікуємо на виконавців-солістів із двадцяти однієї країни. Зокрема, скоро виступлять музиканти із Португалії, Куби, Німеччини, Бразилії, Польщі й не лише. Започаткували новий камерний фестиваль «КVІНТОФест», який відбуватиметься щороку. Традиційно відбудуться «Київ Музик Фест/Kyiv Music Fest», Міжнародний фестиваль гітарної музики, фестиваль «Київська весна», атакож – заключні концерти лауреатів Міжнародного конкурсу піаністів «Київ» таМіжнародного конкурсу інструментальної музики імені Євгена Станковича, Міжнародний конкурс молодих піаніст імені пам’яті Володимира Горовиця. Окремим блоком репертуару філармонії є джазові концерти. - підкреслив Дмитро ОСТАПЕНКО, генеральний директор Національної філармонії України. - Абонемент «Симфонічний вимір», який є авторським проєктом Миколи Дядюри – головного диригента академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України, складатиметься із творів Людвіга ван Бетховена. Оскільки, в 2020 році світ відзначатиме 250-річчя цього класика. Але і вокремих концертах, і, зокрема, у програмі фестивалю «Київська весна» теж звучатимуть твори Бетховена.

У програмах 156-го сезону значної уваги надано й сучасній музиці. Зокрема, саме в день 75-річчя Івана Карабиця відбудеться концерт із творів цього українського класика сучасності. А 5 березня чекатимемо на прем’єру твору Вікторії Польової, який вона присвятила молодому солісту філармонії – піаністу Антонію Баришевському. Із сюрпризів цього сезону – проєкт у рамках Міжнародного фестивалю «Київська весна». Так, цей травневий фестиваль завершуватиметься симфонічним концертом за участю симфонічного оркестру Національної опери України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати