Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музика як провідник миру

У Києві відбулася церемонія підписання меморандуму про спільну італійсько-українську співпрацю
20 вересня, 11:58
ЄВГЕН НИЩУК, КРІСТІНА МУТІ ТА ПЕТРО ЧУПРИНА ПІСЛЯ ПІДПИСАННЯ МЕМОРАНДУМУ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Проект «Шляхи дружби» започаткували у рамках візиту до Києва офіційної делегації Равеннського фестивалю на чолі з президентом та арт-директором Ravenna Festival Крістіною Муті, знаним оперним режисером та дружиною легендарного маестро Ріккардо Муті. Завдяки цьому вперше знаменитий італійський диригент працюватиме у нашій столиці. Проект реалізуватиметься Національною оперою України разом із організаторами Равеннського фестивалю (Ravenna Festival), залучив інтернаціональний склад виконавців — оперних зірок із різних країн світу — об’єднаний італійсько-український симфонічний оркестр та хор. Уперше в нашій країні 1 та 3 липня наступного року відбудуться концерти «Класика заради миру» під орудою Ріккардо Муті — одного з найтитулованіших диригентів сучасності, а також знаменитий маестро виступить постановником на київській сцені опери «Богема» Дж. Пуччіні.

Нагадаємо, 19 років маестро керував театром «Ла Скала», відповідав за виступи Філадельфійського і Лондонського оркестрів, здійснював постановки у провідних оперних театрах Риму, Равенни, Відня, Лондона і Нью-Йорка... Муті пов’язаний особливими відносинами з Зальцбурзьким фестивалем, де в різні роки диригував такими операми, як «Дон Жуан», «Травіат», «Мойсей та Фараон», «Орфей і Еврідіка», «Чарівна флейта», «Отелло» та інші. А його записи вже увійшли до скарбниці світового мистецтва!

Крістіна Муті після підписання меморандуму нагадала, що проект було започатковано наприкінці 1996 р. поїздкою до Сараєва, коли ще рвалися бомби... «Ми поїхали на запрошення від культурних представників міста. І відбувся спільний концерт — хор «Ла Скала» об’єднався з тими, хто залишився в живих з оркестру Театру в Сараєво.

Співали і грали без репетицій! Виконували героїку Бетховена в місті, яке вважалося містом-героєм. Присутніми на тому концерті були понад 7 тисяч людей різних етносів і віросповідань. Після того були Єрусалим, Бейрут, Дамаск, Каїр...», — розповіла синьйора К. Муті, яка сподівається, що виступи у Києві теж стануть знаковими.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати