Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кольори «Французької весни-2019»

Небесно-повітряна феєрія, мистецька резиденція в кар’єрі копалин та інші сюрпризи від 16-го фестивалю
19 березня, 10:40
КОНЦЕРТ ДЛЯ ДВОХ КЛОУНІВ

Поки весна наповнює барвами природу, про наповнення кольором культурного простору традиційно дбає фестиваль «Французька весна». Цьогоріч це здійснюється ще більшою мірою, оскільки вперше саме колір став центральною темою усього фестивалю, який триватиме до 30 квітня.

«Французька весна — унікальна у своєму роді подія, свято французької культури та французько-українських відносин в усіх куточках України та за її межами», — стверджує посол Франції в Україні Ізабель Дюмон. Французький шарм, новаторські проекти, творчі події стали тим, з чим для українців дедалі більше асоціюється прихід весни, — слушно наголосив Олег Болотов, президент мережі готелів Premier (одного з генеральних партнерів фестивалю). Причому не лише в Києві, а й у восьми інших містах: Дніпрі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Рівному, Харкові, Чернівцях, де цього року відбудеться ще більше подій.

ВИСТАВА МІЖ НЕБОМ І ЗЕМЛЕЮ

Розпочнеться форум у Києві з повітряного-акробатичного шоу «Садівниця Мю і кінематика флюїдів». Це робота театрального колективу Transe Express: вони відкривали зимові Олімпійські ігри 1992 року, найбільший фестиваль Південної Америки (та й загалом виступили вже у 71 країні на п’яти континентах).

Для України підготували виставу, яка задумувалася як історія занурення у матерію. Як розповідають організатори: «Сюжет вистави розгортатиметься навколо схожої на квітку-анемону оригінальної конструкції, що відчиняється, як велетенська музична скринька. Зачеплена на підйомний край повітряна зірка спілкується з гнучкою анемоною в повітрі, в той час як глядачі будуть зачаровуватися світловою ходою артистів по землі». Монументальні та яскраві музика й образи, акробатичні й технічні трюки поєднаються у виставі 30 березня на Софійській площі, щоб ознаменувати початок «Французької весни» в Україні.

До слова, вуличне мистецтво цього року буде представлено й іншою виставою — «Три тотеми». Жителі Дніпра, Харкова й Запоріжжя матимуть змогу спостерігати феєричну прогулянку персонажів заввишки три метри.

ТЕАТРАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО, БАЛЕТ ТА ДОПРЕМ’ЄРНІ ПОКАЗИ

До України повертається вистава «Концерт для двох клоунів», яка минулоріч з величезним успіхом демонструвалася у Києві. Директорка театру імені Едвіж Феєр у місті Везуль так прокоментувала їхню роботу: «Уже кілька років мистецтво цирку, якому загрожувало забуття, яке було затиснуте у суворих правилах, виборює своє право на існування в сучасності. Воно стає актуальним. На арену вийшли великі трупи, які роздмухали пил, що накопичувався десятиліттями. Наші мандрівні королі належать до цього руху, вони з легким серцем руйнують усталені коди та всілякі бар’єри». А ще в Києві відбудеться гала-концерт зірок балету за участю соліста Паризької опери Франсуа Алю та солістки Елеонори Болак.

Крім традиційних «Довгих ночей короткого метру», відбудуться допрем’єрні покази. Зокрема, українці одними з перших побачать драму «Обіцянка на світанку» — екранізацію однойменного роману лауреата Гонкурівської премії Ромена Гарі (у якому йдеться про матір письменника, яка з самого дитинства вірила в його блискучу кар’єру) та інші кінофільми. Крім того, відбудеться й ретроспективна програма «Шарман Леґран», присвячена пам’яті відомого композитора Мішеля Леґрана, якого цього року не стало (саме він написав мелодії з «Шербурзьких парасольок»). Старт програми «Шарман Леґран» — 11 квітня, а після кінотеатральних показів вона буде доступна для показів у кіноклубах (для цього треба подати заявку на сайті проекту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа»).

ВІД ДЖАЗУ ДО ОПЕРИ

Насиченою буде й музична програма. 3 квітня у Національній філармонії відбудеться концерт тріо Венсана Буржекса та українського джазового біг-бенду Drum Art Big Band Олексія Вікулова. Це шанс першими почути твори з нового альбому Венсана Буржекса. Ще одна джазова подія — концерт Тьєррі Майяра. Тим, хто віддає перевагу сучасній музиці, варто відвідати концерти ансамблю Alternance, які відбудуться в Києві, Дніпрі, Запоріжжі та Одесі. А для поціновувачів класичної музики «Французька весна» підготувала концерт «Андре Жід та музика» струнного квартету DANOS за участю солістів оперного театру Авіньйона. Музика Равеля, Шуберта, Шопена, Тільйо, а також українських Карабиця та Скорика в поєднанні з вкрапленням української та французької поезії обіцяє неймовірний симбіоз мистецтв.

Найголовнішою музичною класичною подією фесту стане опера Гектора Берліоза «Засудження Фауста» у концертному виконанні — на одній сцені зберуться близько 150 артистів, зокрема знамениті оперні співаки із Франції та України. І все це відбуватиметься в супроводі капели «Думка» і Національного симфонічного оркестру України під орудою Володимира Сіренка.

ВІТРИНІСТИКА Й НЕЗВИЧНА МОДА

Література на фестивалі буде представлена не тільки віршами під час виступу DANOS — організатори підготували цілу програму. Відбудуться зустрічі з французькими письменниками Жан-Філіпом Арру-Віньо, Сільві Гранотьє (яка також є акторкою й сценаристкою). А також можна потрапити у... країну кольорів — поговорити з авторкою книжки «Колорама», французькою ілюстраторкою та дизайнеркою Марі-Лош Крюші (й дізнатися, наприклад, звідки походить колір індиго та що спільного між полуницею та осіннім листям).

Це не єдина подія, пов’язана з дизайном. Одним із центральних у цій сфері є проект «Свої вітрини. Кольори України», результатом якого стануть нові вітрини магазину «Всі. Свої | Дім та Декор» завдяки співпраці французької декораторки Ізабель Даерон (оформлювала магазини Hermes у Токіо та Парижі) та української художниці Дарії Альошкіної (відома своїми працями в техніці витинанки). У межах цього проекту Ізабель Даерон проведе ательє-практикум із вітриністики, а також відбудуться дві публічні лекції на цю тему: експерта-колориста Жана Фредеріка Нотома та Ізабель Даерон.

Поціновувачі дизайну одягу матимуть шанс побачити роботи Ізабель Тош, яка відома своїми вечірніми сукнями, що створюються зі, здавалося б, «непридатних» для цього предметів: газет, плакатів політичних кампаній, пластикових упаковок. «Я художник більш зосереджений на інсталяціях і сучасному мистецтві, але протягом одного року вирішила робити одяг із використаних матеріалів, щоб спробувати зрозуміти й відчути, як надмірне споживання душить нашу планету», — розповідає Ізабель Тош.

МУРАЛИ ТА МИСТЕЦЬКА РЕЗИДЕНЦІЯ В КАР’ЄРІ КОПАЛИН

Зміниться й дизайн Національного ботанічного саду імені М. Гришка, де розміститься інсталяція «Автономні зони поезії: розквіт слів» колективу ALIS. Як повідомляють організатори, цей проект — «результат лінгвістичних й графічних трюків митця П’єра Фурні в «натуральній величині». Слова в ньому змінюються залежно від кута зору чи положення, з якого на них дивляться». Новим дизайном збагатяться й вулиці міст України завдяки створеним там муралам. У Рівному та Львові автор Marco93 створить свої композиції під музику DJ Nelson, а в Києві стіни школи №106 прикрасить художник GoddoG.

Тему візуального мистецтва доповнять виставки Аделін Кель «Маленькі безлади світу» (фрагментуючи реальність, авторка відображає конфліктні переломи в наших суспільствах) і «Земна симфонія». Другий — надзвичайно новаторський проект: «Французька мисткиня провела 15 днів у кар’єрах у невеликому місті Клесів, у Рівненській області. Хоч це кар’єр нерудних копалин, для неї він став мистецькою резиденцією (у межах співпраці з підприємством «Технобуд»), де мисткиня зробила серію фотографій, щоб презентувати складну роботу в цій галузі. Це дуже натхненний проект для нас, тому що вона поїхала туди, так би мовити, на розвідку, зустрітися з невідомим, а повернулася з надзвичайною серією кадрів, які змальовують індустріальні пейзажі», — розповідає виконавча директорка Французького інституту в Україні Селін Метель. Крім того, відбудуться виставки літографій Абеля Панна (навчався в Одеському художньому училищі, а потім переїхав до Парижа), а також графіки Кіри Проценко.

ДУХОВНА ЇЖА Й НЕ ТІЛЬКИ

10—12 квітня відбудеться Національний чемпіонат України з кондитерського мистецтва. А для тих, хто більше віддає перевагу духовній їжі, запросять послухати низку лекцій з різних сфер: «Французьке виховання: де народжується жіночність?», «Рух малих тіл сонячної системи — астероїди супутники Землі» (в Астрономічній обсерваторії КНУ імені Тараса Шевченка) та «Свідчення та кольори пам’яті. Як розказати подію». Особливим форматом лекції (вперше на фестивалі) стануть «архітектурні» прогулянки Києвом, Львовом та Одесою, що нададуть змогу по-іншому, крізь французьку призму, побачити місто (у Львові, наприклад, розкажуть про візит до міста Оноре де Бальзака й Сари Бернар та інші подробиці).

МІСТКИ ДО УКРАЇНСЬКОЇ ДУШІ

Одним із найбільших сюрпризів прес-конференції стали слова пані Ізабель Дюмон, що вона починає вчитися грати на бандурі — чудовий символ тієї французько-української взаємодії, про яку йшлося на презентації програми «Французької весни».

«Колір — це сила, яка безпосередньо впливає на душу», — казав один із перших абстракціоністів Василь Кандинський (до речі, був учнем Миколи Пимоненка і проживав певний час у Франції). Схоже, кольори й емоції цьогорічної «Французької весни» справді будують містки до української душі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати