Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Енциклопедія Одеси

14 жовтня, 00:00

В Одесі видано експериментальний посібник з краєзнавства для учнів старших класів шкіл, гімназій та ліцеїв. Він називається "Ми - одесити", а за своїм змістом та науковим рівнем є короткою енциклопедією Великої Одеси. Тут у доступній і цікавій формі подаються історичні та сучасні відомості про місто й область, а найголовніше - про десятки, а може сотні видатних особистостей, які зробили помітний внесок в історію, культуру, комерцію та промисловість Одеси. Серед них бачимо українців, євреїв, росіян, греків, молдаван тощо.

Посібник видано коштом Одеського міськвиконкому і весь його наклад - 15 тисяч примірників - безкоштовно передано в середні освітні заклади міста. Посібник відразу став бібліографічною рідкістю. Загальний редактор книги професор Козицький показав кореспондентові газети "День" великий стос листів із проханнями і навіть вимогами надіслати "Ми - одесити". Це листи від шкіл, учнів, вчителів, від одеських депутатів у ВР, від випускників одеських вузів, що нині живуть деінде. Побачивши книгу, я негайно прилучилася до черги бажаючих.

Воно й не дивно - 320 сторінок цікавих, корисних, пізнавальних текстів добірною українською мовою, щедро ілюстрованих мапами, портретами історичних і сучасних діячів, старовинними фотографіями міста. Особливо приваблює той акцент, який зроблено на багатонаціональному характері міста, у котлі якого синтезувалася культура багатьох народів і вироблявся особливий тип громадянина - одесит. Сподіватимемося, що не тільки в минулому. До книги входять розділи, які досі не знаходили місця у шкільних підручниках: "Рекреаційний комплекс. Екологічна ситуація", "Перспективи розвитку Великої Одеси", "Етнополітичне життя краю", "Релігійні конфесії", "Мовна ситуація" тощо. Вступне слово до книги написав мер міста Едуард Гурвіц; він зокрема нагадує молодим одеситам, що на початку ХХ століття Одеса була найбільшим за населенням містом України, темпи бурхливого розвитку якого набагато перевищували інші міста імперії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати