Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цифровому театральному архіву – бути!

Вперше в Україні створюється масштабний проєкт, який охопить найважливіше і краще за п’ять років
08 липня, 16:40

Нині в нашій країні  розпочалася  масштабна робота — амбітний проєкт зі створення першого у країні Digital Theatre Archiv, який передбачає запуск зручного та доступного веб-ресурсу, що буде обробляти та зберігати інформацію про вистави різних театрів України. Цифровим театральним архівом зможуть користуватися як науковці та представники театральної спільноти, так і звичайні глядачі.

Проєкт реалізується Національною спілкою театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. Куратор проєкту — театрознавець, доктор мистецтвознавства, професор Ганна ВЕСЕЛОВСЬКА:

— Нарешті у нас буде цифровий архів, де буде системно зібрана інформація про вистави театрів України останніх п’яти років. Це дуже важлива справа, тому що йдеться про системну акумуляцію інформації в єдиному просторі, на єдиному сайті. Це нормальна практика для європейських театрів, для всіх театральних, просторів, які хочуть щоби був доступ до того, що відбувається в театрі для глядачів, науковців, студентів. До цього часу в Україні такого не було!

У багатьох країнах процес діджіталізованого архівування та фіксації театрального процесу триває вже давно. Існує чимало електронних театральних архівів у Великобританії, Німеччині, США, Франції. А державні інституції, що опікуються театрами в центральноєвропейських країнах (Інститут театру імені Збігнева Рашевського в Польщі, Угорський театральний музей та інститут, Театральні інститути у Словаччині, Чехії, Словенії та інші) забезпечують збереження інформації на спеціальних сайтах.

У результаті, в нашій скорегованій кимось історії, вже не раз відзначалися недостовірні театральні ювілеї, а провідні майстри сцени залишалися без гідного вшанування. І сьогодні, коли, здається, про все можна дізнатися з мережі, як виявилося, українському театрові і тут не пощастило: суцільна плутанина із датами прем’єр, авторами спектаклів, зіграними  акторами  ролями».

—  Завдяки переходу в онлайн формати збільшується аудиторія глядачів чи слухачів, стираються кордони та відстані. І, звісно, важливим є збереження мистецьких творів, у випадку Digital Theatre Archiv — вистав, для того, щоб на цій основі здійснювались дослідження, відбувались копродукції, а головне — здійснювались глядацькі відкриття неймовірного світу театру», — підкреслила Юлія ФЕДІВ, виконавча директорка УКФ.

Вивчивши досвід колег з європейських інституцій, НСТДУ за підтримки  УКФ уже реалізувала низку технічних заходів по запуску повноцінної національної театральної бази даних. До кінця 2020 року планується зібрати, обробити та розмістити на спеціалізованому веб-ресурсі інформацію про постановки театрів України за період 2015—2019 рр. Запустити сайт планується вже у вересні-жовтні поточного року. Долучитися до процесу організатори запрошують всі театральні колективи України різного спрямування та різних форм власності, — повідомляє прес-служба НСТДУ.

Проєкт масштабний і має декілька етапів. А у підсумку має утворитися спеціалізований ресурс, що об’ємно надаватиме користувачам доступну та об’єктивну інформацію про театральне мистецтво України. Крім того, створення єдиної театральної бази даних стане важливим і для повноцінного розуміння всіх процесів, що відбуваються в театральній сфері, місця і ролі театру в загальнонаціональному культурному контексті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати