Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Аїда» у храмі цариці Хатшепсут

26 і 28 жовтня в Єгипті представлять оперу Дж. Верді просто неба за участю більш ніж 150 музикантів із України!
23 жовтня, 18:44

Дійство відбудеться в районі Західного Луксора, який ще називають «містом мертвих». Саме там у XV ст. до н. е. було збудовано храм для цариці-фараона Єгипту Хатшепсут — і досі ця пам’ятка архітектури захоплює подих серед просторів та скель пустелі.

Постановка «Аїди» у храмі цариці Хатшепсут — одна з найочікуваніших світових мистецьких подій цього року.

Для участі в унікальній події напередодні відзначення 150-річчя видатного шедевра Джузеппе Верді до стародавнього міста приїдуть артисти симфонічного оркестру «INSO-Львів» і капела «Думка». Диригуватиме Оксана Линів. Основні партії в опері «Аїда» виконуватимуть Сае-Куїнг Рім (Корея), Мікаель Спадаччині (Бельгія), Еліска Веіссова (Чехія) та Аріс Аргіріс (Греція). Арт-директор постановки — Андрій Масляков (Україна), режисер — Міхаель Штурм (Німеччина).

Утримуючи особливе місце серед оперних творів, «Аїда» розкриває історію забороненого кохання між єгипетським полководцем Радамесом та прекрасною нубійською принцесою Аїдою. Сюжет заснований на реальній історії, знайденій на папірусі та переписаній французьким єгиптологом Огюстом Марієттом. 150 років тому єгипетський хедив Ісмаїл-паша замовив Джузеппе Верді написати оперу з нагоди відкриття Хедівського оперного театру. На прем’єру зібрався весь вищий світ Каїра, включаючи європейців і представників як єгипетської, так і турецької еліти.

Нині «Аїда» — оперна візитівка Єгипту не раз ставилася open air і переміщалася низкою різних історичних локацій країни, включаючи піраміди Гізи в 1987 і 2010 роках і храм Дейр аль-Бахари в Луксорі 1994-го. Востаннє знаменита опера виконувалася в цьому стародавньому храмі в 1990-х роках — як відомо, заходи не проводилися після теракту на площі перед будівлею храму в листопаді 1997 року, жертвами якого стали 62 туристи. Тож до Луксора «Аїда» повертається знову через 22 роки. Уже заплановано наступні покази на 2020 рік — 24, 26, 28, 31 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати