Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антологія видовищ і діянь (4-10 вересня)

28 вересня, 00:00

4 вересня в давньому Римі розпочиналися Римські ігри - найдавніші ігрища, присвячені Юпітерові - Ludi Romani. Характер тріумфального свята ці ігри отримали внаслідок того, що головним змістом у них була урочиста процесія (pompa). Попереду йшли та їхали верхи на конях римські юнаки, за ними візники, вершники, танцюристи, музиканти. Потім несли кадильниці й священні посудини, нарешті, зображення богів на ношах (ferculla). У час імперії у процесії везли також зображення імператорів та їхніх дружин.

4 вересня 1965 року помер Альберт Швейцер, французький протестантський теолог, органіст і хірург-місіонер, котрий заснував лікарню в Ламбарені (Габон) Африка 1913 року. Автор життєпису Йоганна Себастьяна Баха і праці "У пошуках історичного Христа". 1952 року отримав Нобелівську премію не лише за написані ним праці, а й за місію всього життя.

5 вересня 1912 року в Лос-Анджелесі народився американський композитор і постановник видовищ у жанрі хепенінгу Джон Кейдж. Свій перший хепенінг (від англійського "to happеn") - "відбуватися", "траплятися", "випадок", "подія") Кейдж здійснив для вузького кола глядачів ще 1952 року, використавши у виставі живопис Раушенберга, хореографію Марка Каннінгема, поезію Олсена, виступ піаніста Тюдора.

5 вересня 1585 року (за деякими джерелами, 3 або 10 вересня) народився кардинал Жан Арман дю Плессі Рішельє. Уже в ранньому віці виявив такі здібності, що навіть Папа Римський мусив зауважити латиною щось на зразок "О, цей шахрай далеко піде!" 1634 року за поданням кардинала було створено Академію. Зокрема, Академія мусила створити єдиний словник державної мови і стежити за її чистотою та правильністю. Крім того, й сам Рішельє розумівся на художній творчості, оскільки написав низку витриманих у патріотичному дусі п'єс - "Велика Пастораль", "Комедія Тюїльрі", "Європа"...

5 вересня 1791 року народився Джакомо Меєрбер, німецький композитор: 1817 року - Олексій Костянтинович Толстой, російський драматург; 1831 року - Віктор'єн Сарду, французький драматург; 1928 року - Наталя Борисівна Кузякіна, український театрознавець; 1942 року - Херцог Вернер, німецький кінорежисер, постановник фільмів "Arippe - бич Господній", "Ноферату, привід ночі", "Фіцкарральдо"... 1946 року - Фредді Меркюрі (Фредерік Балсара), соліст групи "Queen".

6 вересня 1897 року народився український письменник, автор численних поетичних, прозових, драматургічних і публіцистичних творів, Іван Кіндратович Микитенко. Його письменницька кар'єра розвивалася досить стрімко, він вважався ледве не офіційним рупором тодішньої влади. Але в середині тридцятих років Микитенка спіткала доля його творчих опонентів. Його звинуватили у зв'язках із ворогами нарду і т. ін. у дусі модних тоді гасел. На початку 1937 року в Запоріжжі в Державному українському драматичному театрі імені М. Заньковецької відбулися прем'єри вистав "Дні юності" та "Диктатура" за п'єсами І. Микитенка. А невдовзі Микитенко був знятий з усіх посад і виключений з партії. 4 жовтня, сказавши дружині, що йде в НКВС здати особисту зброю, пішов з дому. 18 жовтня його тіло з вогнепальною раною "в области виска" було знайдено на околиці Києва. 14 червня 1990 року ЦК КП України посмертно реабілітував Микитенка.

26 серпня (7 вересня) 1812 року відбулася Бородінська битва, що визначила поразку Наполеона у війні з Росією. На честь цієї дати щорічно ставилися масові видовища. З усіх кінців імперії скликали ветеранів 1812 року, котрі брали участь у славнозвісній битві. Вони повинні були розіграти на потіху глядачам битву. Старі солдати змушені були знову виконувати давно забуті ролі. Імітація битви лякала їх більше, ніж свого часу справжній бій. Це видовище війни добило багатьох ветеранів.

7 вересня 1870 року народився Олександр Купрін, російський письменник, 1875 року - Олександр Мурашко, український маляр; 1837 року - Сітвелл Едіт Луїза англійська поетеса.

8 вересня 1873 року народився Альфред Жаррі, французький драматург, творець моделі "геральдичного театру" й автор скандально відомої п'єси "Король Убю". За задумом Жаррі, актори повинні були перетворитися на маріонетки, "механічні ляльки". У своїй драматургії Жаррі прагнув здійснити ідею міфологічного театру.

8 вересня 1949 року помер Ріхард Штраус, німецький композитор і диригент, автор музичних поем "Дон Жуан", "Витівок Тіля Уленшпігеля", "Так казав Заратустра", опер "Саломея", "Електра" та ін.

8 вересня 1474 року народився Людовіко Аріосто, італійський поет; 1841 року - Антонін Дворжак, чеський композитор; 1886 року - Наталя Ужвій, українська актриса.

9 вересня 1873 року у Відні, в родині книготорговця Гольдмана, народився Макс Рейнхард, майбутній театральний режисер, професор, якого називали "геніальним еклектиком", "магом" і "чародієм", "Наполеоном сцени".

9 вересня 1803 рокув Києві відбулася прем'єра вистави за п'єсою А. Шаховського "Казак - стихотворец". Цей день, на думку деяких дослідників, слід уважати днем народження професійного театру в Києві.

10 вересня 1721 року, продовжуючи рубати "вікно в Європу" цар Петро І влаштував весілля свого блазня Петра Бутурліна з вдовою його попередника Микити Зотова. Всім учасникам цієї події государ до початку свята влаштував оглядини в домі князя Меншикова. Останнім днем свята оголосили 29 жовтня, коли всі маски чекали на сигнал гармат біля Сенату, де приготували столи. За два дні влаштували ще один бенкет - на нього зобов'язали прибути тих, хто уникнув попередніх "зборів". Багато хто із запрошених приходив до цариці і благав звільнити його від присутності на майбутньому святі. Проте Катерина Олексіївна відповіла, що вона не сміє скасувати волю Петра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати