Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ангели» – від міфології до сучасності

Наймасштабніший мистецький проєкт минулого року — онлайн
27 травня, 09:57

Музеї поступово виходять із карантину, але поки ще не запрацювали на повну силу, а тому лишаються популярними онлайн-експозиції, з якими мають змогу познайомитись шанувальники мистецтва, зайшовши в Інтернет. Нагадаємо, «День» уже повідомляв, що виставковий проєкт «Ангели» з успіхом демонструвався у Львові з 20 червня до 22 вересня 2019 року у залах Палацу Лозинського та у Музеї Пінзеля. Організаторами виступили Арт-центр Павла Гудімова «Я Галерея» та  Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького.  Три роки кураторська група П. Гудімова знаходила найцікавіші твори, факти та історії. «Із самого початку ми вийшли поза стандартний музейний набір експонатів, визначивши діапазон візуального дослідження ангелів від іконографії до масової культури. Основний масив експонатів збирали в українських музеях, бібліотеках і приватних колекціях, здійснювали зйомку скульптури й розписів у соборах. Також приділяли увагу сучасному мистецтву, кіно, коміксу, фентезі й навіть побутовим артефактам», — цитує слова куратора проекту lvivgallery.org.ua.

Було зібрано понад 400 експонатів із музейних та приватних колекцій! Це твори найвідоміших художників минулого й сучасності: від Дюрера, Рембрандта, Буше, Врубеля, Мальчевського, Клінгера, Кульчицької, Новаківського до Шагала, Кабакова, Равського, Костирка та Сільваші. До експозиції ввійшли предмети археології, скульптури й живопису, артефакти масової культури і, навіть, музика, яку спеціально для проекту написав композитор Святослав Луньов.

Онлайн виставковий проєкт «Ангели» представляє  Павло Гудімов, який сам проводить глядачів по 23-х залах Палацу Лозинського та коментує експонати.

Виставка складається із п’ять тематичних блоків, кожен з яких переосмислює окремий вимір існування ангелів. Перший блок — «Крилаті» — допомагає зрозуміти витоки ангелів серед численних крилатих істот міфології. Розділ «Сюжети» — розповідає про релігійні сюжети за участі ангелів. Блок «Архангели і ієрархії» — це погляд на небесної спільноти за участі української мисткині Альбіни Ялози. Розділ «Культура» присвячений історії образу ангела у мистецькій традиції — від стародавніх фресок, ренесансної гравюри, через барокову скульптуру й живопис символізму до ілюстрації та інсталяції. Остання частина — «Ангели та люди» — демонструє, як людство вплітало ангелів у своє повсякдення — від народного повір’я давнини до сучасності.

— «Ангели» є  знаковою подією для всієї України. Хочу, щоби туристи зі всіх куточків країни та світу приїздили до Львова саме з метою побачити виставку «Ангели». І, звичайно, маю надію, що вона буде подорожувати іншими країнами та стане відомою не лише на рівні нашої держави, — сказала  виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів після відкриття виставки. Онлайн-версія розширила горизонти і нині дає можливість познайомитись з унікальною експозицією. Мистецтвознавці підкреслюють, що проєкт «Ангели» — це нова модель тематичної виставки про феномени, яка змінює сприйняття навколишнього світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати