Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

819 новачків з 68 країн

Українського кінорежисера обрано в склад Американської кіноакадемії
03 липня, 09:00

Назагал у списки включено 819 новачків з 68 країн; тепер за «Оскари» голосують 9412 кіноакадемиків і кіноакадемкинь.

У числі нових членів — режисер(к)и Арі АСТЕР, Маті ДІОП, Роберт ЕГГЕРС, Алі АБАССІ, Леван АКІН, Ладж ЛІ, Саміра МАХМАЛЬБАФ, композитор Майкл НАЙМАН, актриси Адель ЕНЕЛЬ, Маккензі ДЕВІС, Зенден, актори Пьерфранческо ФАВІНО й Удо КІР, шведський документаліст Горан ОЛЛСОН, україно-російський документаліст Віталій МАНСЬКИЙ.

Віталій Манський народився 2 грудня 1963 у Львові в сім’ї інженерів Всеволода Олексійовича і Вікторії Олександрівни Манських. В 1990 закінчив ВДІК, операторський факультет (майстерня С. Мединського).

Автор телепрограм «Сімейні кінохроніки», «Реальне кіно» і «Кінопідйом», у 1996-1998 — генеральний продюсер телеканалу «REN-TV». Засновник архіву аматорських домашніх кінохронік за 1945-1991. З 1999 — керівник служби виробництва й показу документальних програм на каналі РТР, автор і ведучий програми «Реальне кіно». Президент кінофестивалю «Артдокфест»

У березні 2014 підписав лист «Ми з Вами!» на підтримку України, у травні 2018 підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист ув’язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова.

У доробку Манського — понад 30 неігрових картин, багато з яких відзначені призами на міжнародних фестивалях. Одна з найуспішніших робіт — фільм «Рідні» (2016), присвячений подіям в Україні; сам режисер озвучив свої закадрові коментарі українською мовою.

Американська Академія кінематографічних мистецтв і наук (англ. Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) заснована в штаті Каліфорнія 11 травня 1927 як організація на громадських засадах, створена для просування кінематографу. Членами Академії є понад 9000 професіоналів кіноіндустрії.

Академія відома передусім щорічною премією «Оскар», яку вона присуджує шляхом таємного голосування. Крім цього, Академія також проводить нагородження студентів Академії і до п’яти нагороджень спілки драматургів «Нікол», керує управляє бібліотекою Маргарет Герік в Беверлі-Гіллз (штат Каліфорнія) та Пікфорд Центром у Голлівуді. Президентом Академії наразі є актор і продюсер Том ШЕРАК.

Останні роки Академія розширює свій склад за рахунок кінопрофесіоналів з неангломовних країн. Одним з наслідків такої глобалізації стала сенсаційна торішня перемога південнокорейської трагікомедії «Паразити»  (режисер — Пон ЧЖУН ХО) у категорії «найкращий повнометражний фільм».

Наступна церемонія вручення «Оскарів» відбудеться в лютому 2021.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати