Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

21 композицIя: від фольку до сучасних ритмів

Національний академічний оркестр народних інструментів України (НАОНІ) записав нову музичну програму «Гуц and Roll»
26 січня, 09:40

Прем’єра відбулась онлайн та охопила більше 1500 людей з 21 області України. Також до перегляду долучились глядачі з Франції, Чехії, Польщі, Іспанії, Німеччини, Великої Британії, Швеції, Данії, Норвегії, Ізраїлю, Об’єднаних Арабських Еміратів та Сполучених Штатів Америки, — розповіли організатори проєкту.

«Гуц and Roll» вдалося реалізувати за підтримки Українського культурного фонду. Програма познайомила слухачів із творчістю сучасних українських композиторів та підкреслює світовий рівень вітчизняної інструментальної музики. Складається із композицій, створених спеціально для альбому «Гуц and Roll» та авторських обробок таких відомих народних пісень, як «Верше мій, верше», «Ой, у лузі червона калина», «Шуміла ліщина». Серед видатних українських композиторів, які взяли участь у проекті та написали нові твори: Андрій Шусть, Юрій Шевченко, Іван Тараненко, Сергій Бедусенко, Ігор Юзюк, Борис Севастьянов і Віктор Дмитренко. Загалом в концертній програмі двадцять одна композиція, вісімнадцять з яких увійшли до альбому, а ще три, які доповнюють відео версію програми, вже лунали у Музичному фентезі-шоу «Володарі Стихій».

Щодо назви та концепції нової програми головний диригент та художній керівник оркестру Віктор Омелянович ГУЦАЛ каже: «Сучасна молодь виховується в основному на західноєвропейських та американських вокальних зразках, ми ж хотіли запропонувати виключно інструментальну музику підґрунтям якої є традиційний український мелос та ритміка. Але подати її через зрозумілі для молоді стилі, сучасне звучання. Це динамічна, ритмічна, запальна музика, про що говорить назва «Гуц and Roll», в якій поєднується гуцульський дух, бажання пританцьовувати, тобто гуцати, та стиль життя, якому притаманна внутрішня свобода. Окрім того, нова програма — це можливість висловитися українським композиторам, популяризувати нашу музику, показати її розвиток.»

Будь-яка програма у виконанні НАОНІ — це багата звукова палітра, а яку прикрашають цимбали, свирілі, коси, зозульки, телинки та, навіть, колісна ліра. А неповторність та атмосферу музичного шоу «Гуц and Roll» додає звучання таких інноваційних інструментів, як електрокобза та електробандура в поєднанні з гітарними рифами та додатковою ударною секцією Ансамблю ударних інструментів ARS NOVA. До програми долучилися відомий музикант-експериментатор Микита Рубченко (електрогітара), справжні віртуози Олесь Журавчак (етно-духові: дримба, телинка, фрілка, сопілка) та Геннадій Бондар (акустична гітара), керівник проекту Gypsy Lyre, в авторському репертуарі якого вдало поєднуються латиноамериканська та європейська музичні культури.

За словами авторів творчого проєкту, новий музичний експеримент НАОНІ — це яскраві враження та емоційне захоплення, а до того ж повністю український національний культурний продукт. Поєднання традиційного звучання із сучасною динамікою, мелодикою і ритмами, високоякісні аранжування, високопрофесійне виконання, інноваційна подача «Гуц and Roll» здатні задовольнити аудиторію самих витончених меломанів та надати поштовх до розвинення музичного смаку тим, хто тільки починає захоплюватись українською  музикою. Найближчим часом аудіо-версія концерту буде доступна на онлайн сервісах для прослуховування музики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати