Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корона «Дня» Оксані Линів, диригентці

За музичну дипломатію («Аїда» в Луксорі та фестиваль LvivMozArt)
27 грудня, 14:13
ФОТО ІЗ ОСОБИСТОГО АРХІВУ ОКСАНИ ЛИНІВ

Оксана Линів – ньюсмейкер №1 від класичної музики в нашій країні. Власне одна з цих новин досі обговорюється: постановка опери «Аїда» в Луксорі, що відбулася open air у підніжжя храму цариці-жриці Хатшепсут  за участю 150 музикантів - хорової капели «ДУМКА» та симфонічного оркестру «INSO-Львів» і солістами з Кореї, Угорщини, Чехії,  Іспанії, Болгарії та Німеччини. Вся ця команда на чолі з диригентом-постановником Оксаною Линів змогла подолати  всі перешкоди на шляху до сенсації: і стислі репетиційні терміни, і незвичні для європейців природні умови, і величезні розміри сцени майже в пустелі, і діаметрально протилежні менталітети, і складності з логістичними та технічними питаннями через слабкий місцевий менеджмент, і, навіть бойкоти з боку єгипетських колег-музикантів. Попри все це подію назвали  унікальною та однією з найочікуваніших світових мистецьких подій цього року.       

    Ще один проєкт, вже всередині України - фестиваль LvivMozArt арт-директоркою і рушієм якого є Оксана Ярославівна, - також прозвучав масштабно і голосно. Чого вартує тільки грандіозний концерт в містечку Броди, звідки родом О. Линів, - біля руїни Бродівської синагоги - одного із найбільших єврейських храмів Східної Європи, що під час бомбардувань Другої світової війни був наполовину зруйнований: із сучасною постановкою, відео-інсталяціями та символічною програмою, в якій було задіяно більше 200 митців та зіркових солістів з усього світу. Його кульмінацією стала масштабна Третя симфонія Kaddish Леонарда Бернстайна, сина єврейських емігрантів, які походили з-під українського міста Рівне. Написана з використанням канонічних текстів стародавніх єврейських молитов, - ця симфонія була реакцією Бернстайна на події Голокосту. Тут Линів виступила не тільки музикантом-патріотом, яка повертає імена прославлених митців Україні, але й ще місіонером, який апелює до влади щодо українських пам’яток, які зруйновані та залишені напризволяще.

        І ще одна подія, яка б не відбулася без наполегливості і реноме О.Линів - відкриття 205-го концертного сезону в австрійському місті Ґрац українськими музикантами. Вперше молодіжний симфонічний оркестр України/ YsOU, а це митці від 12 до 22 років із усіх куточків України, які є учнями або студентами музичних навчальних закладів з Києва, Львова, Харкова, Вінниці, Дніпра, Сєверодонецька, Тернополя, Кривого Рогу, Чернівців, Донецька, Ужгороду, Херсону та Львівська чоловіча хорова капела «Дударик» мали честь відкривати сезон в культурній столиці Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати