Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маріуполю — за прогресивність і драйв

Енергійності жителів міста можна позаздрити. Але краще наслідувати це і створювати щось вражаюче у себе вдома
28 грудня, 12:54
ФОТО ЄВГЕНА СОСНОВСЬКОГО

Якщо ви регулярно читаєте «День», то напевно бачили хоча б якийсь із наших численних матеріалів про Маріуполь. Наприкінці січня 2015-го журналісти «Дня» їздили туди, щоб розповісти про те, як війна впливає на життя містян. Збіглося так, що якраз у ті дні проросійські терористи обстріляли мікрорайон «Східний» із «Градів», загинуло 30 людей, 128 отримали поранення.

Наступний візит команди «Дня» до Маріуполя був навесні 2017-го, коли ми приїхали туди з нашою XVIII Міжнародною фотовиставкою. Було чимало спілкування зі студентами, старожилами, волонтерами, переселенцями, військовими і багатьма іншими. Люди з дуже різними поглядами на життя, але практично всі готові захищати своє місто у разі прямої агресії.

Маріуполь досі залишається форпостом України на сході, у листопаді місто привернуло увагу до себе в контексті нападу Росії на українські кораблі в Керченській протоці. Але Маріуполь — це не лише про війну і, до речі, не лише про заводи і терикони.

Наприклад, у травні 2016-го тут з’явилась незалежна арт-платформа «ТЮ!» — на її запрошення до міста регулярно приїжджають прогресивні митці, музиканти, загалом цікаві люди. Не завжди маріупольці сприймають такі події на ура, цього року невідомі навіть скоїли напад на організацію, коли там проходив концерт, але засновниця «ТЮ!» Діана Берг і решта учасників ініціативи відкриті до діалогу з найрізноманітнішими групами людей, і потроху цей діалог вибудовується.

2018-го Маріуполю виповнилося 240 років, до свята оновили центральну частину міста, в одній із найвідоміших місцевих пам’яток — водонапірній вежі — відкрився креативний простір Vezha, де є туристичний центр і коворкінг, де читають лекції, влаштовують літературні вечори, вистави, виставки і багато інших цікавих справ.

Наш знак визнання Маріуполя — цього року Приз призів «Золотий День» одержав тамтешній фотограф Євген Сосновський, за роботу «Доня». На знімку дівчинка у зворушливому капелюшку тримає в руках обплетену татуюваннями руку батька, військового, під час параду до річниці визволення міста від «ДНР», яке відбулось 13 червня 2014 року. Євген не є професійним фотографом, але закоханий у своє місто, хоче, щоб його полюбили інші, і багато знімає маріупольське життя: спектаклі, концерти, мітинги, військових. Саме його світлини часто можна побачити в буклетах, де розповідається про місто. «Фішка» Євгена цього року — знімати будівлі кінця ХІХ — початку ХХ століття, яких в історичному центрі Маріуполя чимало, так фотограф хоче привернути увагу до їхнього занедбаного стану.

Якою буде наша поїздка до Маріуполя наступного разу? Гадки не маємо, але місто точно здивує знов. «Вартий твоєї уваги», — ключовий слоган, який здобув Маріуполь після брендингу 2016-го. Повірте, справді вартий.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати