Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Головне завдання українців – пізнати самих себе»

Видатний історик, доктор наук, дослідник козацької доби, проблем елітарності та монархізму – Юрій Терещенко у ЛШЖ «Дня»-2019
12 липня, 18:32
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

«Україна ніколи не була колонією Росії».

Такими словами гість розпочав вступну лекцію про засадничі причини виникнення та формування українського козацтва, деформацію шляхти й україно-російські стосунки в історичному розрізі та те, де зберігався «ген» українськості навіть у часи бездержавності і де його не було, попри всю нібито елітарність носіїв політичної культури. Це був цілий огляд етапів української державності.

«Після вчинків більшовиків українське село втратило ті риси, які робили з нього джерело національної боротьби», – констатував Юрій Іларіонович і навіть поділився кількома спогадами зі свого дитинства в селі Прохорівка, де він проводив літо.

Водночас «якщо порівняти Україну та Росію – це небо і земля! Ми набагато інтегрованіші в європейську культуру», – зазначив учений і теж навів чимало історичних доказів.

Пан Терещенко поділився з «літньошколярами» безцінними знаннями про справжні витоки існування козацько-старшинської верстви, навів докази унікальності української національної елітарності та розвінчав головні міфи про постать Гетьмана Павла Скоропадського.

Докладніше читайте у наступних публікаціях  «Дня»

ВРАЖЕННЯ:

Євгенія ШЕВЦОВА, Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова:

–  Я з дитинства люблю історію, зокрема історію України, яку мої вчителі, з якими мені дуже пощастило, могли подати не просто для гарної оцінки на ЗНО, а зацікавити мене так, що я хотіла вивчати більше, самостійно. Сьогоднішня зустріч була дуже пізнавальною. Ми говорили про проблему української державності. «Чомусь те, що було створено за часів Київської Русі, раніше завжди вважалося російським, а не українським. Ми відчужувалися від власної культурної спадщини», - зазначив гість. На мою думку, кожному українцю варто замислитися, чому наша історія та культура не вважається українською, не належить нам?

Василь СЕМЕНЧЕНКО, Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя:

– Юрій Іларіонович – людина глибокого розуму та знань, його знання історії в таких деталях просто вражає. Було приємно почути стільки нових фактів, пов'язаних з нашими предками, з тими, хто зміг зберегти для нас Україну в тому вигляді, в якому ми її бачимо зараз.

Олександр ШАРІПОВ, Запорізький національний університет:

–  Зустріч із Юрієм Терещенком була дуже цікавою та корисною. Я не так добре знав історію України, і мав певні прогалини в розумінні періоду 17-19 століть. Юрій Іларіонович подав деякі факти, завдяки яким я набагато краще почав розуміти історію нашої країни. «Я дуже здивований був у Радянському Союзі, коли в Києві взагалі було не чутно української мови», –   фраза, яка показує, що Юрій Терещенко-справжній патріот ще з тих часів. Це неймовірно приємно.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати