Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Яке Бюро з фінбезпеки потрібне підприємцям?

Бізнес: «У запропонованому форматі реформа може посилити недовіру бізнесу та інвесторів до правоохоронних органів»
08 вересня, 10:08

У першому читанні прийняв законопроєкт щодо Бюро фінбезпеки №3087-д. Про те, що ініціатива важлива і давно актуальна для України говорять і експерти, і політики, і бізнес. Але от до її реалізації у підприємців зауваження та пропозиції.

Так, на думку Європейської бізнес-асоціації,  запропонована концепція Бюро лише змінює назву старого органу на новий («податкова міліція» на «Бюро економічної безпеки України»). Крім того, репутаційний ризик посилюється можливістю працевлаштування існуючих співробітників податкової міліції в новоствореному органі (наприклад, шляхом переведення на посади державних службовців на підставі ЗУ «Про державну службу»). Водночас, завищена чисельність працівників  та не зовсім зрозуміла процедура обрання кадрів все ще створює додаткові ризики для збільшення тиску на бізнес.

В ЄБА також зауважують, що передбачається і надання широких повноважень щодо використання спеціальних засобів, у тому числі, вогнепальної зброї працівниками Бюро, які мають спеціальні звання. «Це може бути використано з метою тиску на бізнес та продовження сумнозвісних традицій з «маски-шоу»», — побоюються в ЄБА.

Експерти Європейської бізнес Асоціації неодноразово наголошували на необхідності заборони використання вогнепальної зброї. Разом з тим, для забезпечення фізичного захисту працівників при виконанні ними службових обов’язків можна, як ідея, залучати спецпідрозділи інших правоохоронних органів, наприклад, КОРД.

Крім того, документ містить рудиментну норму щодо державних нагород у вигляді вогнепальної зброї і, на думку бізнесу, така державна нагорода не має права на існування в сучасному суспільстві.

Відтак, з огляду на вищезазначене, створення Бюро у запропонованому форматі може посилити недовіру бізнесу та інвесторів до правоохоронних органів.

«Асоціація неодноразово надавала свої пропозиції щодо розробки законопроєкту, який зміг би консолідувати найкращі положення проєкту Закону №3087-д та попередніх проєктів Законів, водночас, на жаль, далеко не всі їх було включено до даного документу», — наголошують в ЄБА.

Тож бізнес закликає депутатів повністю переглянути концепцію створення нового державного органу по боротьбі з економічною злочинністю, відкликати даний проєкт закону та підготувати новий законопроєкт, що базуватиметься на принципах:

• Об’єднання розслідування всіх економічних злочинів проти фінансових інтересів держави в єдиному органі підзвітному КМУ;

• Політичної та операційної незалежності органу;

• Прозорої і чіткої процедури добору та призначення керівників і співробітників нового органу;

• Контролю за діяльністю органу з боку громадськості та відповідних наглядових органів;

• Підвищення відповідальності працівників органу за неправомірні та незаконні дії;

•  Підвищення аналітичної складової при розслідуванні економічних злочинів;

• Демілітаризація нового органу.

 КОМЕНТАР

Анатолій ДОЛИННИЙ, Член Наглядової ради Української ради бізнесу, Президент Української Федерації індустрії безпеки:

— Обнадійлива для усіх новина щодо створення єдиного органу розслідування економічних злочинів — Бюро економічної безпеки — для мене особисто має два виміри — загальний і особистий.

В загальному сенсі функціонування дискредитованої податкової міліції після Майдану залишалось для нас, підприємців, дуже болючим питанням. Чимало бізнесменів пережили якусь драму у відносинах з цим органом.

Всі ці 6 років існування цього підрозділу поліції залишалося ознакою того, що нічого не змінилося. Так не може і не має бути. Тож крок у бік ліквідації податкової міліції і реформування цієї функції держави — однозначно позитивна подія дня. Сподіваюсь, що ця реформа незабаром буде реалізована.

Існує і персональна складова. Я, як і більшість підприємців, пережив і сам, і спостерігав детально не одну ганебну історію, коли приходили податківці, вилучали документи або й комп’ютерну техніку з подальшими спробами отримати «відкуп». А коли іноді встигали прийти журналісти з відеокамерами на такі заходи, то «гості» швиденько зникали — вже їх нічого не цікавило.

Мені особисто відомі кілька випадків, коли успішні підприємці закрили бізнес і виїхали з України саме через подібний тиск податкових органів. Реально шкода податковою міліцією була нанесена така, що її можна прирівняти до корупції в сфері оборонних закупівель в умовах війни. Те, що в Україні до сих пір не вирішили цю проблему — серйозний мінус усім післямайданним політикам і урядовцям.

Сподіваємося, що найближчим часом ця проблема буде вирішена. Конкретний крок — голосування в Раді у першому читанні — це хороший сигнал. Вірю, що цього разу ми разом не дамо законодавцям  «зависнути», закон буде прийнятий в цілому, Президент його підпише, і почнеться конкретна реалізація цієї такої очікуваної реформи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати