Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВIртуальний «Давос» – про цілком реальні загрози

Дослідження Всесвітнього економічного форуму: «Людство може зіткнутися з найбільшим зростанням нерівності за всю історію»
25 січня, 20:01

Зазвичай популярний в цей час гірськолижний курорт у місті в східній частині Швейцарії зараз пустує. Нині — у зв’язку з пандемією Covid-19, 25 січня Давоський форум проходить... онлайн.

Це лише другий раз, коли форум не пройде в Давосі за всю його історію: у 2002 році форум провели в Нью-Йорку на знак солідарності з США після терактів 11 вересня.

Щороку з 1971-го 10-тисячне містечко приймало тисячі світових лідерів, бізнесменів, представників делегацій та журналістів. Місцеві жителі часто нарікали, що через наплив важливих гостей життя у Давосі буквально зупинялось: численні поліцейські кордони перекривали дороги, готелі — від найдорожчих до найдешевших — були повністю заброньовані. Місцевим була недовподоби метушня, яку привносив з собою Всесвітній економічний форум в розмірене швейцарське життя.

Рік тому швейцарські студенти навіть протестували проти проведення на гірськолижному курорті Давос Світового економічного форуму. Активісти вийшли із табличками «Stop (f)lying to us» (гра слів, що закликає: «Припиніть літати до нас — припиніть брехати нам». — Ред.).

У 2020 р форум відбувся безпосередньо перед початком першої хвилі антиковідних обмежень, ставши, по суті, першим і останнім офлайн-заходом такого масштабу.

Цього року «фізичну» річну зустріч вирішено провести 25-28 травня у Сінгапурі, а порожнечу традиційного давоського тижня покликані заповнити онлайн-сесії, об’єднані під загальною назвою Davos Agenda.

Світовий економічний форум заявив: «Пандемія прискорила системні зміни, які були очевидними ще до її початку... Час відновлення довіри та прийняття важливих рішень швидко наближається, оскільки зростає потреба у перестановці пріоритетів та терміновість реформування систем у всьому світі».

Порядок денний Давосу стосуватиметься впливу COVID-19 на життя людини, включаючи економічний вплив, пошук рішень для боротьби з кризами, дії, пов’язані зі зміною клімату, розвиток нових технологій та майбутнє ринку праці.

Людство може зіткнутися з найбільшим зростанням нерівності за всю історію, оскільки пандемія посилила економічну нерівність майже в кожній країні, йдеться в дослідженні Oxfam, опублікованому на сайті WEF.

Щоб оговтатися від економічного удару пандемії, мільярдам найбідніших людей світу може знадобитися більше десяти років, в той час як 1000 найбагатших людей світу окуплять свої збитки від COVID-19 всього за дев’ять місяців, йдеться в дослідженні.

Лише 10 найбагатших мільярдерів світу (всі білі чоловіки) з початку пандемії збільшили свої сукупні статки на півтрильйона доларів. Цього більш ніж достатньо, щоб заплатити за вакцину COVID-19 для всіх людей на світі і не допустити, щоб пандемія довела до бідності.

Наші економіки і суспільства заражені вірусом нерівності — настільки ж смертоносним, як і COVID-19, стверджують автори дослідження.

Багато сімей втрачають своїх близьких тільки тому, що в нашій економіці вкоренилися елітарність, перевага білих, расизм і патріархат.

Ось чому економічний проект із забезпечення величезного розриву між багатими і бідними, а також викорінення гендерної та расової нерівності — повинен стати виходом з цієї кризи, закликають дослідники з Oxfam.

Лідери можуть повчитися у таких країн, як Нова Зеландія, бюджет якої зосереджений на добробуті свого народу, а також Сьєрра-Леоне і Південної Кореї, які вживають амбітних заходів у боротьбі з нерівністю.

Автори доповіді закликають лідерів підтримати всенародну вакцинацію, щоб вакцинувалися всі, а не тільки найбагатші країни і люди. Лідери повинні протистояти фармацевтичним компаніям і наполягати на спільному використанні вакцин, щоб ми могли виробляти достатньо доз для всього світу.

Досвід Коста-Ріки показав, що всього за 10 років можна досягти якісного медичного обслуговування для всіх, незалежно від кольору шкіри чи грошей. Це означає забезпечення загальної освіти, щоб жодна дівчинка не була змушена кинути школу через відсутність грошей, і соціальний захист, щоб ніхто не виявився в бідності, втративши роботу.

Реальні дії також означають:

• інвестування в низьковуглецеві сектори для створення мільйонів нових робочих місць

• реальну оцінку мільярдів годин, які щодня проводять жінки, особливо з расових і етнічних меншин, на низькооплачуваній роботі;

• не боятися обкладати податком багатих й інвестувати в зелену енергетику та інші перспективні галузі економіки. Аргентина нещодавно ввела податок на надзвичайне багатство, який може принести мільярди на боротьбу з коронавірусом.

•  запобігати погіршенню клімату, який найбільше шкодить бідним і історично маргіналізованим громадам.

• захищати демократію від неприборканої сили надмірного багатства — від лобізму та корупції.

Завдання уряду — приймати закони, спрямовані на скорочення нерівності.

У порядку денному Давосу також відбудеться запуск ініціативи Всесвітнього економічного форуму «Скидання» та початок підготовки до спеціальної щорічної зустрічі навесні.

Професор Клаус Шваб, засновник і виконавчий голова WEF, наголосив, що «у контексті пандемії COVID-19 потреба в зміні пріоритетів і терміновість реформування систем стають все сильнішими в усьому світі.

«Відновлення довіри і розширення глобального співробітництва мають вирішальне значення для сприяння інноваційним і сміливим рішенням, щоб зупинити пандемію і забезпечити стійке відновлення. Ця унікальна зустріч надасть лідерам можливість окреслити своє бачення і обговорити найважливіші проблеми нашого часу, такі як необхідність прискорення створення робочих місць і захисту навколишнього середовища», — розповів він.

У понеділок 25 січня пройшла сесія «Відновлюючи економічне зростання» за участю глави ЄЦБ Крістін Лагард, СЕО Volkswagen Герберта Діса, глави Goldman Sachs Девіда Соломона, міністра економіки та енергетики Німеччини Петера Альтмаєра, міністра економіки і фінансів Франції Брюно ле Мера. Ключова політична фігура першого дня — голова КНР Сі Цзіньпін.

Міністр уряду Сінгапуру Тарман Шанмугаратнам вважає, що основний ключ до подолання економічної кризи — це вакцинація від COVID-19, однак цей шлях буде довгим.

«Ми далекі від того, щоб говорити про вихід із кризи. Ми бачимо світло в кінці тунелю, але цей тунель довгий, і ми маємо бути готовими до потрясінь на цьому шляху», — сказав урядовець.

Японія почувається оптимістичніше. Очільник Центрального банку Японії Харухіко Курода вважає, що у 2021 році економіка країни зросте на 4%, а у 2022-му повернеться на докризовий рівень.

Харухіко Курода констатував факт, що пандемія негативно вплинула на банківську сферу, і похвалився відносно невеликою кількістю померлих від коронавірусу порівняно з іншими країнами (станом на 25 січня — 5077 осіб, населення Японії — 126 млн). Він зазначив: важливо, щоб влада контролювала рівень безробіття — та нагадав, що в Японії цей показник складає 3%. Загалом голова японського центробанку повідомив, що фіскальна й монетарна політика повинна працювати у такий спосіб, що стабілізувати суспільні настрої.

26 січня заплановані виступи канцлера Німеччини Ангели Меркель, президенти Франції Емманюеля Макрона і глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Цього ж дня відбудеться сесія за участю глави МВФ Крісталіни Георгієвої.

На 27 січня заплановано виступи прем’єр-міністра Італії Джузеппе Конте, глави ізраїльського уряду Біньяміна Нетаньягу, сесія за участю Білла Гейтса.

Прем’єр Індії Нарендра Моді виступить 28 січня, його японський колега Есіхіде Суга — 29 січня.

Згідно зі списком учасників порядку денного Давосу на заході зареєструвались лише сім представників від України, і жодного представника уряду чи ВРУ, зокрема, від за даними Інтерфакс, Україну представлятиме від компанії ДТЕК — генеральний директор Максим Тимченко, голова Консультативної ради ДТЕК Йохан Бастін, головний директор з питань інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе та радник генерального директора У міжнародних відносинах Юлія Бурмістенко, із «Смарт Холдингу» — його засновник Вадим Новинський та генеральний директор Олексій Бертен. Крім того, планує взяти участь у заході Ольга Столярчук, представник освітнього проекту Kyiv Hub.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати