Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Усі ми роками розбудовували свої господарства...»

Європейські фермери, які працюють в Україні, виступили проти заборони на продаж землі іноземцям
15 січня, 10:56

Німецькі й західноєвропейські агропідприємства, які працюють і обробляють землю в Україні, написали відкритого листа Президентові, прем’єру та голові Верховної Ради із закликом не схвалювати заборону на продаж сільгоспземель іноземцям.

Про це йдеться у листі-зверненні, яке у Facebook опублікував міністр економіки Тимофій МИЛОВАНОВ.

У листі, зокрема, йдеться, що запропонована в законопроєкті про ринок землі норма, якою іноземцям або компаніям, серед власників і засновників яких є іноземці, заборонено купувати землю сільгосппризначення, суперечить Конституції України.

«Відповідно до принципу рівності, держава виступає гарантом рівного захисту всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форми власності, шляхом ненадання переваг у захисті прав жодному із суб’єктів господарювання, оскільки кожен суб’єкт наділений тим самим обсягом прав і може обстоювати їх у визначеному законом порядку.

Усі суб’єкти права власності рівні перед законом у здійсненні ним своїх прав та обов’язків», — зазначено в листі.

Фермери заявляють, що не є великими агрохолдингами і переважно працюють як сімейні фермерські господарства, орендуючи земельні паї.

За їхніми словами, ухвалення закону в чинній редакції призведе до того, що вони «частково або повністю втратять засоби для існування».

«Усі ми роками розбудовували свої господарства та вклали сотні тисяч чи мільйонів євро. Створили багато робочих місць, і в більшості випадків ми були єдиними роботодавцями в селі.

Багато полів довелося рекультивувати і навіть викорчовувати кущі та дерева. Плоди цієї праці потім пожинатимуть інші», — йдеться у зверненні.

Крім цього, фермери проти обмеження продажу землі іноземцям у прикордонній зоні, цю норму вони трактують як «дискримінацію».

Натомість вони підтримали ідею, яка була озвучена в законопроєкті про ринок землі раніше, щодо поступового переходу на ринок землі й надання дозволу іноземцям, які вже протягом трьох років працюють в Україні, купувати землю.

Під листом-зверненням підписалися 25 сільгоспвиробників.

Законопроект про землю в другому читання обмежує можливість купувати землю іноземцям. Це включає іноземних фермерів які давно працюють в Україні. На їхню думку, це дискримінація та обмеження конкуренції. Це негативно вплине на розвиток агросектору і розвиток економіки в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати