Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна починає. I?..

Світовий трейдер сировини Trafigura придбав близько треті виставленого на електронні торги газу
19 травня, 12:49

У четвер на торговельному майданчику Української енергетичної біржі відбулися чергові електронні біржові торги природним газом. Свій червневий ресурс продавав один із провідних приватних газодобувачів країни — Полтавська газонафтова компанія. На торги було виставлено 14,5 мільйона кубометрів газу. За них вели боротьбу 24 компанії, причому їхні заявки перевищили пропозицію майже в 6 разів. Це зумовило високу конкуренцію: за деякими лотами учасники зробили понад 30 кроків на підвищення ціни.

У результаті весь виставлений об’єм природного газу було реалізовано за середньозваженою ціною понад 6,83 тисячі гривень за тисячу кубометрів, що більш ніж на 5% вище за стартову ціну торгів. Загальна вартість реалізованого ресурсу становила 99,045 мільйона гривень.

«На сьогоднішніх торгах ми були приємно здивовані не лише присутністю великого світового гравця — компанії «Трафігура», але й загальними результатами. Для нас, а також для всього ринку — це доволі позитивний сигнал, адже за такої умови можна гарантувати, що торги проходять прозоро і високоефективно», — сказав «Економічній правді» комерційний директор ПГНК Дмитро ПОДДУБНИЙ. За даними ЕП, компанія Trafigura купила близько 30% виставленого ресурсу. Це була не перша її перемога в Україні. У квітні вона вже вигравала лот ПАТ «Укртрансгаз» (за 1,35 мільярда гривень) на постачання у квітні — грудні 2017 року 218 мільйонів кубометрів.

Поки невідомо, як розпорядиться світовий трейдер придбаним у нашій країні газом. Він може поставити його на експорт по українській ГТС, а може продати українським підприємствам. «День» запитав у екс-міністра енергетики й одного з фанатів та організаторів електронних торгів українським газом Сергія ЄРМІЛОВА: поява на українських газових торгах компанії Trafigura і купівля нею третини виставленого газу — це для нас перемога? Єрмілов не висловив із цього приводу особливої радості. «Повинен ринок запрацювати, — сказав він, — а потім ми подивимось — це перемога чи ні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати