Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Правова держава починається із кожного з нас»

Підприємці оскаржили неправомірні дії Державного бюро розслідувань у суді й викрили корупційну «схему» на 550 компаній
11 жовтня, 10:37

На три місяці паралізувати діяльність семи компаній — такими результатами роботи може «похвалитися» Державне бюро розслідувань. Безпідставно арештовані рахунки привели власників бізнесу до суду, де зрештою справедливість було встановлено. Утім, від чиновницького свавілля постраждав не лише гаманець, а й імідж підприємців.

Державне бюро розслідувань (ДБР) за допомогою Печерського суду створило схему арешту рахунків сотень юридичних осіб у рамках однієї кримінальної справи, причетність до якої цих компаній сумнівна або зовсім відсутня, стверджує адвокат потерпілого внаслідок таких дій ТОВ «АПК «Ніка» Любомир ДРОЗДОВСЬКИЙ.

«Такі рішення про арешт є яскравим прикладом свавілля і незаконного втручання в законну господарську діяльність товариств з єдиною, на мою думку, метою — створення передумов для одержання неправомірної вигоди», — заявив він на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

Дроздовський наголосив, що компанії вдалося довести свою правоту в апеляційному суді й домогтися скасування арешту рахунків. Адвокат повідомив, що в червні 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду задовольнив клопотання прокурора ДБР про накладення арешту на кошти на поточних рахунках і кошти в системі електронного адміністрування ПДВ, які належать АПК «Ніка», ТОВ «Торговий дім «КЗК», «Торенд», «ХХ Століття», «Лідерресурс», «АПК-Моя родина» та «Кіровоградська зерноторговельна компанія».

За словами представника «Ніка», слідчий не зміг пояснити причину арешту, й компанії вдалося домогтися зняття арешту цим самим судом 6 серпня, однак 9 серпня прокурор ДБР подав повторне клопотання, і 18 серпня суд наклав повторний арешт. Після цього компанія звернулася до суду апеляційної інстанції, який 30 вересня та 1 жовтня скасував ці постанови вдруге.

Згідно з інформацією в базі судових рішень, раніше в апеляційній інстанції домогтися скасування арешту рахунків змогли також компанії «Фіш Рітейл» та «Єдина система».

За даними Дроздовського, станом на вечір 7 жовтня в рамках цієї кримінальної справи було винесено 701 постанову про арешт коштів або власності різних суб’єктів підприємницької діяльності.

«Фігурантами справи є понад 550 юридичних осіб. Очевидно, що це є аномальним явищем і свідчить про те, що прокурори просто використовують слідчих суддів Печерського районного суду Києва для накладення необґрунтованих і незаконних арештів», — зазначив Дроздовський.

Він також повідомив, що з моменту накладення першого арешту в червні з жодною із компаній, які він представляє, не проводилися жодні слідчі дії й не направлялися запити про інформацію в банках.

«Тобто накладається арешт, а потім прокуратура і ДБР просто сидять і чекають. А в цей час з’являються певні особи з пропозиціями за певну винагороду «вирішити» питання. Як кажуть, за «відкат», — заявив адвокат.

Власниця ТОВ «АПК «Ніка» Лариса Онул наголосила, що компанія ніколи не мала справ з державним бюджетом, не брала участі в тендерах, не виконувала держзамовлення. За її словами, за майже чотири місяці арешту рахунків було припинено виплату зарплат, робота компанії була суттєво обмежена, а її репутація сильно постраждала.

Присутній на прес-конференції народний депутат, член комітету з питань антикорупційної політики Олексій ЖМЕРЕНЕЦЬКИЙ із фракції «Слуга народу» нагадав, що в підслідності ДБР перебувають високопосадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини. «Але на практиці ми бачимо сьогодні, що відбувається навпаки», — констатував він і закликав підприємців оскаржити такі дії правоохоронців у суді за прикладом АПК «Ніка».

«За конкретним кримінальним провадженням, яке сьогодні озвучив адвокат, гадаю, потрібно підготувати депутатський запит на керівника ДБР, щоб він роз’яснив, що це за практика така в них», — додав депутат.

«У підслідності ДБР — найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини. Це люди, які мають можливість впливати на перебіг кримінального провадження й уникати покарання, через що суспільство не довіряє роботі правоохоронних органів та судової системи. ДБР своєю роботою повинно зламати ці стереотипи. Про що вони самі кажуть, бо я тільки що процитував слова з офіційного сайта ДБР. Але на практиці ми бачимо сьогодні, що відбувається навпаки. Я щиро вдячний і адвокату, і пані Ларисі, що пішли до суду й довели правду. Я б хотів, аби всі підприємці чинили так само, коли їм пропонують «порєшать». Правова держава починається із кожного з нас», — сказав Жмеренецький.

Виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» Сергій МИТКАЛИК додав, що антикорупційні громадські організації вимагають перезапуску ДБР за прозорими правилами.

Тим часом подібні випадки відлякують іноземних інвесторів. Якщо 2018-го в Україну зайшло понад два мільярди доларів інвестицій, то цього року — вчетверо менше.

У ситуації з ТОВ АПК «Ніка» суд апеляційної інстанції справді засвідчив, що чесний бізнес в Україні може захистити свої права. Втім, поки що хепі-енд у цій історії радше виняток, а не правило для України, кажуть юристи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати