Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Назустріч декарбонізації

Газовики та атомники разом розвиватимуть в Україні водневу енергетику
29 вересня, 11:40

Від викопних видів палива — до декарбонізованої економіки. Україна поступово стає ближчою до побудови нової, кліматично нейтральної водневої енергетики.

Днями про співпрацю в цій сфері оголосили вітчизняні газовики та атомники. Відповідні меморандуми з «ДП «НАЕК «Енергоатом» підписали НАК «Нафтогаз України» та Федерація роботодавців нафтогазової галузі.

Сторони домовилися спільно працювати над розвитком енергетичної незалежності та захисту стратегічних інтересів України у сфері енергетики, розкриттям потенціалу водневої енергетики, а також декарбонізацією вітчизняної економіки.

Крім того, газовики та атомники сприятимуть проектам, що спрямовані на підвищення рівня надійності, ефективності та безпеки функціонування об’єктів нафтогазового комплексу та виробництва електроенергії, підвищення енергоефективності, вдосконалення виробничих потужностей тощо.

«Сторони впроваджуватимуть принципи сталого розвитку в Україні та здійснюватимуть заходи задля переходу до кліматично нейтральної циркулярної водневої економіки до 2050 року», — йдеться в повідомленні Нафтогазу.

Провідні країни світу поступово відмовляються від викопних видів палива, зокрема вугілля. Натомість паливом майбутнього має стати водень. Його можна виробляти просто з води, не шкодячи природі. Саме водень став пріоритетом для ЄС у своїй стратегії декарбонізації. За 30 років Європа планує припинити викиди вуглекислого газу в атмосферу. Тож водню знадобиться багато. І ЄС вже зараз шукає, звідки імпортуватиме його в майбутньому. Україна — серед пріоритетних варіантів.

«Єврокомісія у своїй стратегії Green Deal окремо виділяє Україну, як одного з найбільших потенційних партнерів. Адже в нас є достатньо природних ресурсів і розвинена інфраструктура. Однак для подальшого успіху потрібно ще опанувати нові технології та підготувати необхідну законодавчу базу, — наголосив голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій ЩЕРБЕНКО. — Україна мусить оперативно реагувати на сучасні виклики, зокрема енергетичні й екологічні. За приклад варто брати безпосередньо ЄС і його нову політику «Зеленої угоди».

І нафтогазова галузь спільно з атомною можуть стати першопрохідцями. «Нафтогаз — це не лише про нафту і газ, — нагадує голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій КОБОЛЄВ. — Саме водень має перспективи стати основним енергоресурсом вже в найближчі десятиліття. Україна має шанс стати більш екологічною країною та стратегічним партнером ЄС в цьому напрямі і навіть — експортером водню».

Українське виробництво водню вже в недалекій перспективі може сягнути суттєвих показників, упевнений глава Нафтогазу.

«Ми спостерігаємо стрімке зростання інтересу до водню у всьому світі і бурхливий розвиток міжнародного ринку водню. Українське виробництво водню може в осяжній перспективі скласти 40 ГВт. Використовуючи наявні спроможності та створюючи нові зелені потужності для виробництва водню, а також використовуючи існуючі та побудувавши з іноземними партнерами нові сховища, ми можемо досягти цих цілей», — зазначив Андрій Коболєв.

А головним джерелом енергії для електролізу в найближче десятиліття можуть стати саме АЕС.

«Ми представляємо потужні компанії і хочемо об’єднати наш потенціал для подальшого розвитку галузі та реалізації нових перспективних проектів з використання водневих технологій, що беззаперечно слугуватиме державним інтересам, — зазначив в.о. президента Енергоатому Петро КОТІН. — Застосування водню матиме сенс виключно у випадку, коли цей водень вироблятиметься екологічно чистою генерацією. АЕС ідеально підходить для вирішення цієї задачі, оскільки атомна генерація має переваги над іншими завдяки екологічності та високій концентрації потужності виробленої енергії. Тому саме атомна енергетика має стати основним джерелом чистого водню для майбутнього ринку».

Фахівці переконані: новий кліматичний виклик варто використати як шанс суттєво модернізувати економіку країни. «Green Deal дає Україні хороший шанс для цивілізаційного кроку вперед», — наголошує Віталій Щербенко.

Прогнозується, що вже за 30 років споживання водню в світі лише для виробництва енергії зросте з нинішніх 2% до 23%. Тобто до 2050 року водень може задовольнити майже чверть світового попиту на енергію.

А щорічні продажі екологічно чистого енергоресурсу становитимуть близько 630 мільярдів євро. Під такі перспективи інвестори готові вкладати шалені гроші. До 2050 року в ЄС інвестиції у потужності з виробництва водню становитимуть 180—470 мільярдів євро. За умови активної співпраці та розвитку водневих технологій на певну частину з цієї суми може розраховувати й Україна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати