Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Має бути кардинальна зміна підходу до розслідування фінансових злочинів!

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки
03 вересня, 20:05

Останні 20 років європейська методологія досудового кримінального провадження ґрунтується на концепції ILP (Intelligence-Led Policing — поліцейська діяльність, керована аналітикою). Ця модель зробила переворот у європейській системі досудового розслідування і дала можливість зробити колосальний ривок уперед як у сенсі дотримання прав громадян і юридичних осіб, так і в сенсі підвищення розкриття й роботи поліцейських органів на випередження. Досудове розслідування проводять на підставі даних, отриманих із державних і міжнародних баз даних, реєстрів, інших джерел, які аналізують за допомогою спеціального інструментарію криміналістичного аналізу спеціально підготовлені детективи-аналітики. Вони працюють лише з базами даних та інформацією і не мають безпосереднього стосунку до конкретного кримінального провадження.

Наявна ж в Україні модель протидії економічній злочинності, навпаки, більше орієнтована на подолання наслідків злочинів.

Для успішної імплементації принципів ILP в Україні необхідна серйозна реформа: організаційно-структурні зміни, перерозподіл персоналу правоохоронних органів, фахова перепідготовка особового складу, перегляд функціональних завдань і посадових обов’язків тощо.

У майбутньому законі має бути реалізовано концепцію правоохоронного органу абсолютно нового формату. Силовий підхід має змінитися на аналітичний, а діяльність Служби ґрунтуватиметься на використанні сучасних ризик-орієнтованих методів криміналістичного аналізу. Однією з головних функцій нового органу стане інформаційно-аналітична, а в його роботі превалюватиме інтелектуальна складова. Діяльність Служби ґрунтуватиметься на використанні власних інформаційних ресурсів, даних і відомостей із наявних джерел та оцінці великих масивів даних. Це позбавить необхідності залучати значний людський ресурс, а результат не залежатиме від алгоритму, який задає слідчий або детектив.

У процесі створення Служби відбудеться об’єднання інформаційно-аналітичних систем і баз, що діють у складі окремих правоохоронних органів, у єдиний аналітичний центр.

На Службу фінансових розслідувань буде покладено наступні функції:

•  участь у забезпеченні безпеки держави через комплексну протидію поширенню кримінальних загроз у сфері економіки;

•  запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності в економічній сфері;

•  підготовка пропозицій щодо формування державної політики у сфері комплексної протидії кримінальним правопорушенням, протидія яким належить до компетенції Служби.

Для виконання своїх функцій Служба фінансових розслідувань має бути наділена широким колом повноважень стосовно доступу до інформації, можливостей у сфері інформаційно-аналітичної діяльності і застосування процесуальних та оперативних заходів. Служба має стати повноцінним правоохоронним органом з усіма повноваженнями органу досудового розслідування. Водночас цей орган повинен бути автономним, тобто таким, що проводить як розслідування, так і оперативну роботу, а також здійснює аналітичну діяльність. Це потрібно реалізувати в концепції, де аналітика слугуватиме основою для роботи всього органу, тоді як слідство залишатиметься відокремленим підрозділом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати