Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куди потече український спирт?

04 червня, 00:00

Спиртові заводи Житомирщини останнім часом опинилися у вкрай скрутному становищі. За даними обласного держоб'єднання "Поліссяспирт", близько 600 тис. декалітрів нереалізованого харчового спирту накопичилось на складах або ж у цистернах на залізничних коліях. Виробництво і реалізація спирту за 4 місяці поточного року скоротилися майже втричі, порівняно з аналогічним періодом минулого року (643 тис. і 275 тис. декалітрів відповідно).

Аналогічні тенденції набули поширення і в інших "спиртових" регіонах України. Не можна сказати, що виникнення такої ситуації не передбачалося. Адже ще торік після введення російським урядом протекціоністських заходів щодо власних виробників алкогольної продукції дехто з керівників цієї галузі в Україні публічно прогнозував різке скорочення експорту, а відтак і виробництва українського спирту. При цьому зазначалося, що 70% виробленого в Україні харчового спирту експортувалось до Росії та інших країн СНД. Вжиті Росією заходи фактично блокували експорт українського спирту на північно-східному і східному напрямках. Середня вартість однієї залізничної цистерни спирту становила $80 тис., а лише за її транзит через Росію треба було сплачувати заставу в сумі $400 тис.

Наведені обставини, схоже, не мали негативного впливу на стан внутрішнього ринку лікеро-горілчаних виробів. Принаймні на Житомирщині за 4 місяці цього року порівняно з таким же періодом минулого їх виробництво зросло на 25% і склало 172 тис. декалітрів, а реалізація залишилась на минулорічному рівні.

Водночас після прийняття Кабміном відомої постанови щодо впорядкування виробництва і ринку алкогольної продукції, одним з головних чинників якої була заборона переробляти спирт на давальницьких умовах, а також спирт, вироблений на не державних підприємствах, стрімко зросли надходження до бюджету. Зокрема, цього року в області до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 6 млн. "алкогольних" гривень, що більше ніж удвічі перевищує минулорічний показник.

Зрозуміло, що проблема експорту українського спирту, який, власне, був і залишився стратегічним товаром, вимагає якнайшвидшого розв'язання. Найбільш перспективним напрямком спиртопотоку є кавказький (на Грузію, Азербайджан і далі через Каспійське море - на Середню Азію). Маємо інформацію, що український уряд інтенсивно над цим працює. Кажуть, буцімто серед урядовців можна почути жарт про необхідність прокладання дном Чорного моря до берегів Грузії потужного спиртопроводу - назустріч трубопроводу нафтовому.

Як зазначив в бесіді з кореспондентом "Дня" генеральний директор "Поліссяспирту" Микола Васильківський, відпрацьовується і варіант розширення експорту спирту і горілки в західному напрямку, зокрема до Німеччини, Чехії, Словаччини, деяких інших країн. "Прорвемось!" - пролунало оптимістично наприкінці бесіди.

А в цей час в магазинах Житомира з'явилась російська горілка "Довгань" ціною 12 грн. за півлітрову пляшку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати