Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кронау Фест» у Високопіллі

Як віддалена громада Херсонщини пропагує історію і звертає на себе увагу через культурні заходи
19 вересня, 10:38

Днями в селищі Високопілля на Херсонщині відбувся фестиваль, присвячений 150-річчю заселення цих земель німецькими колоністами. Півтора століття тому німці назвали селище Кронау — так само, як громаду в Німеччині, яка розташована в землі Баден-Вюртемберг, звідки й прибули перші колоністи.

Сьогодні високопільці хочуть зберегти залишки історичної спадщини про співіснування німців та українців. «Кронау Фест» — один зі способів привернути увагу до селища, яке розташоване на півночі Херсонщини.

Нині тут збереглася стара гімназія, збудована німцями, будівля кірхи, ще кілька історичних споруд. А колись, наприкінці ХІХ століття, Кронау славилося своїм борошном, тут працював цегельний цех, пивоварні заводи, лісопильні склади. Були тут також винні магазини, кілька разів на рік проводились ярмарки. Завдяки підприємництву і значному товарообігу на початку ХХ ст. тут з’явилась залізниця.

Минулого року подібний фест відбувся в Херсоні. А цьогоріч громада наважилася організувати захід у себе. Чому наважилася? Тому що Високопілля/Кронау — не просто віддалений районний центр (місцевим ближче їздити до Кривого Рога, аніж до Херсона). Дорога до Високопілля — дуже погана. Вона просто перебита ямами. Більш-менш рівний асфальт закінчується після Берислава, а далі йде суцільний атракціон із об’їзду вибоїн. Подекуди доводиться їхати просто обабіч траси — тут ґрунтова дорога краща за «асфальтовану». Крім того, у Високопіллі відверто слабка інфраструктура.

Тут немає жодного готелю (хоча є приватні садиби, де можна зупинитися), центр селища, за винятком гімназії, виглядає доволі похмуро.

Однак у керівництві ОТГ вирішили не акцентувати на очевидних багаторічних проблемах, а зробити щось, аби змінити ситуацію, і через культурно-історичний захід сказати: тут теж живуть цікаві люди, які хочуть розвиватися. Громада виграла грант від держави за програмою «Малі міста — великі враження», додала фінансування із власного бюджету, задіяла місцевих підприємців та активістів.

«Для нас це можливість привернути увагу інвесторів до розвитку туризму в нашій громаді, який ми називаємо історично-ностальгічним туризмом на базі історичних подій, які відбувались на території з часів заселення німцями-переселенцями. Цей фестиваль відбувається вдруге, перший був проведений на території Херсонського драматичного театру, цьогоріч ми ризикнули й вирішили провести фестиваль у Високопіллі», — говорить Руслан ЗАСТАВА, голова Високопільської ОТГ.

Радниця з питань комунікації Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Анастасія СУПРУН зазначає, що Високопільська ОТГ дійсно об’єдналася довкола цього заходу. А Херсонський ЦРМС допоміг з інформаційною кампанією, розробкою логотипа та іншою візуалізацією.

На «Кронау Фест» представили історично-краєзнавчу зону в музеї — тут проводили екскурсію про історію заснування селища, життя перших німецьких колоністів, демонструвалися історичні документи і предмети побуту тих часів.

У коридорі експонувалися картинки українських лютеранських кірх етнічного німця, заслуженого художника України Гаррі Руффа. У підвалі музею створили невеличку експозицію часів Другої світової війни.

У центрі селища проходили спортивні заходи, для дітей облаштували зону «кіндерленд» (батути, надувні гірки, аквагрим, розваги). Також у центрі селища організували виставку національних страв і декоративного мистецтва, виставку раритетних фотокамер та світлин. У другій половині дня тривав святковий концерт, у якому взяли участь артисти із Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей.

У керівництві ОТГ кажуть, що «Кронау Фест» планують провести і наступного року.

За організацію поїздки автор вдячний Херсонському центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати