Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дрони можуть внести до списку дотаційної сільгосптехніки

Відповідний законопроект зареєстрував у Верховній Раді президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко
19 квітня, 10:30
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Народні депутати пропонують внести безпілотні літальні апарати (БПЛА) — дрони — до списку техніки сільськогосподарського призначення, яка підлягає дотуванню. Така ініціатива міститься в законопроекті «Про внесення змін до Закону «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» (№ 8275), зареєстрованому у Верховній Раді в середу, 18 квітня.

«Документ передбачає розширення списку техніки сільськогосподарського призначення, яка підлягає дотуванню. До переліку техніки й обладнання для агропромислового комплексу додаються безпілотні літальні апарати — дрони. Йдеться про техніку вітчизняного виробництва, яка використовується в системі точного землеробства і здійснює дистанційно зондування посівів за допомогою дронів, а також обладнання, встановленого на цих агрегатах. Закон дозволить максимально спростити закупівлю цієї сучасної техніки фермерським господарствам, які прагнуть використовувати передові технології й останні наукові розробки», — зазначив ініціатор законопроекту, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід КОЗАЧЕНКО.

За його словами, документ буде розглянуто на засіданні Аграрного комітету Верховної Ради в наступному місяці. Він має бути поставлений на розгляд парламенту в позачерговому порядку, оскільки не потребує широкого обговорення.

«Головне, щоб цей документ поставили на розгляд вчасно. Адже зараз дуже багато законопроектів чекають на розгляд. Деякі — роками. Але цей законопроект створює передумову для впровадження державної підтримки широкому застосуванню інформаційних технологій у сільськогосподарському виробництві. Таким чином, вітчизняні аграрії зможуть активно переходити на використання інноваційної техніки, яка матиме невисоку вартість», — підкреслив президент УАК.

«Нині придбати безпілотник за $2—3 тис. може далеко не кожен фермер. Проте якщо дрони реалізовуватимуться через програму часткової компенсації вартості с/г техніки й обладнання вітчизняного виробництва, агровиробник може розраховувати на компенсацію 25% ціни БПЛА. Виробники такого обладнання отримають поштовх до розвитку за рахунок збільшення попиту», — прокоментував таку ініціативу координатор комітету техніки Українського клубу аграрного бізнесу Олег НЕСТЕРОВ.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів у рамках механізму розподілу коштів на держпідтримку агропромислового комплексу на 2018 рік виділяє близько мільярда гривень на програму 25% компенсації аграріям вартості української сільгосптехніки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати