Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Допис чи донос?

У чому звинувачують «Укргазвидобування»
18 серпня, 14:13

Генеральна прокуратура нещодавно дещо здивувала Україну, коли в супроводі представників СБУ знову (попередній візит був у липні) прийшла з обшуком і провела вилучення документів у ПАТ «Укргазвидобування». У компанії повідомили, що «ГПУ цікавлять проведені у 2016 — 2017 роках роботи з гідророзриву пластів і капітального ремонту свердловин, які допомогли «Укргазвидобуванню» досягти максимального за останні п'ять років добового видобутку газу».

Слідчі дії проводяться за ухвалою суду, пояснювала прес-служба компанії, згідно з якою підлягають вилученню первинні фінансово-господарські документи, пов’язані з відносинами між «Укргазвидобуванням» і компаніями Tacrom Services S.R.L (Румунія) та «Бєларуснєфть» (Республіка Білорусь), що стосуються гідророзриву пластів і капітального ремонту свердловин: інженерні звіти, плани робіт, проекти розробки родовищ. В «Укргазвидобуванні» наголошують, що вилучення важливої для технологічного процесу документації і масові виклики працівників на допити можуть дестабілізувати роботу компанії, а це негативно позначиться на виконанні урядової програми нарощування видобутку природного газу в Україні.

В українців за останні роки вже склалося стійке несприйняття будь-яких «масок-шоу». Тож і до страждань та ризиків працівників і керівництва «Укргазвидобування» внаслідок описаних дій правоохоронців склалося співчутливе ставлення. Люди, мовляв, працюють, запроваджують нові для України технологічні процеси, нарощують видобуток такого необхідного країні палива, а їх відривають від справ. Тим часом правоохоронці утримувалися від коментарів. «День» уже готувався виступити на підтримку «гноблених» силовиками газовидобувників і розпитував про цю ситуацію експертів, адже пам'ятав, що диму без вогню зазвичай не буває.

Якщо послухати силовиків, які майже завжди використовують одні й ті ж завчені на все життя формулювання, то ситуація виглядає так. Службові особи «Укргазвидобування», наводить Інтерфакс Україна отримане від спецслужби повідомлення, за попередньою змовою зі службовими особами іноземних компаній, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом завищення вартості робіт з гідророзриву пластів, які проводяться на території Полтавської та Харківської областей, упродовж 2016 — 2017 років заволоділи коштами в особливо великих розмірах. Це, треба так розуміти, лише частина тієї інформації, якою володіє спецслужба і може повідомити ЗМІ та громадськості на виправдання проведених дій.

Однак у розпорядження редакції потрапив ще й один цікавий документ. Про його походження можна здогадуватися зі стилю та деяких характерних помилок. Найвірогідніше, що це чорнетка якогось допису (якщо можна користуватися журналістською термінологією, щоб не вжити негарне слово донос), а не уривок з документів слідства, які не можна розголошувати (про це говорить хоча б відсутність на сторінці якогось номеру).  Як би то не було він містить важливі подробиці, які журналіст, прочитавши, вже просто не має права приховувати від суспільства.

Цитуємо майже без правок: «2016 року ПАТ «Укргазвидобування» уклало угоди загальною вартістю 373,9 мільйона гривень на проведення робіт з інтенсифікації видобутку, а саме 100 операцій з гідророзривів пласта (ГРП) з підконтрольними іноземними компаніями Taсrom Services S.R.L. (Румунія) і ДП «РУП ВО «Бєларуснєфть» (Республіка Білорусь).

…Роботи з проведення ГРП здійснюються без дотримання обов'язкових технологічних та екологічних вимог. А також за відсутності попереднього дослідження виділених свердловин та визначення параметрів пластів тощо, що в подальшому призводить до настання істотних негативних наслідків.

Крім того, за наявними даними, компанії-підрядники Taсrom Services S.R.L. і ДП «РУП ВО «Бєларуснєфть» не мають необхідного обладнання і достатньої кількості фахівців для проведення ГРП. З огляду на це, за вказівками керівництва ПАТ «Укргазвидобування» іноземними структурами виконуються роботи, які насправді фактично не виконувались. А тому, задля приховування таких фактів в деяких випадках роботи провадяться у нічний час, без залучення необхідного обладнання та спеціалістів, без участі представників регіональних філій ПАТ «Укргазвидобування».

Отримані внаслідок зазначених дій кошти посадовці Taсrom Services S.R.L. і ДП «РУП ВО «Бєларуснєфть» скеровують на визначені посадовими особами ПАТ «Укргазвидобування» рахунки в офшорних юрисдикціях, задля переведення їх у готівку та розподілення між усіма учасниками протиправної оборудки.

Внаслідок умисних дій керівництва ПАТ «Укргазвидобування» під час здійснення ГРП створюються передумови для передчасного виснаження родовищ, зменшення фактичної їх дебітності, забруднення підземних вод, а також руйнування газовидобувних свердловин продуктивних горизонтів та експлуатаційних колон, які є основними активами стратегічного підприємства видобувної галузі.

З огляду на ці обставини, внаслідок численних порушень під час проведення робіт із гідророзривів пластів нині фактично зруйновано свердловину № 201 на Солохівському промислі та пошкоджено три свердловини: № 66, № 71 на Машівському промислі та № 55 на Гадяцькому промислі Полтавської області.

Зважаючи на те, що одна газовидобувна свердловина в середньому надає приблизно 250 — 300 тисяч кубометрів природного газу на день, а вартість будівництва газовидобувної установки становить близько трьох мільйонів доларів США, то внаслідок протиправних дій причетних осіб завдано збитків на суму понад 80 мільйонів гривень. При цьому розмір шкоди щоденно зростає».

Звичайно, наскільки всі ці дані та зроблені на їх основі висновки достовірні й обґрунтовані, може вирішити лише суд, та й то лише за умови, що отримає кільканадцять томів доказів і допитає свідків… «День» намагався отримати коментарі у Міненерговугілля, де мали б знати обставини цієї справи, але чиновники наче води у рот набрали. І, як здається, зрозуміло, чому.

«Є хороша новина: «Укргазвидобування» підписало два контракти з хорватською Crosco Integrated Drilling & Well Services Ltd на буріння дванадцяти нових свердловин у Полтавській області», — написав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook.  За його словами, це перший в історії найбільшої газодобувної компанії України проект, який виконує іноземний підрядник із застосуванням суперсучасного бурового обладнання. Прем'єр зазначив, що проект сприятиме виконанню завдання досягнення енергетичної незалежності за рахунок збільшення власного газовидобутку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати