Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

(Дез)інформація, запущена... Кремлем?

Михайло ГОНЧАР назвав 5 причин не вірити матеріалу про наміри оточення Трампа звільнити керівництво «Нафтогазу»
08 жовтня, 10:27
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Американські бізнесмени та чиновники, пов’язані із президентом США Дональдом Трампом, намагалися домогтися зміни керівництва української газової компанії НАК «Нафтогаз». Учора з таким повідомленням вийшло десятки українських ЗМІ, посилаючись на авторитетне інформаційне агентство The Associated Press, яке своєю чергою посилалось на «інсайдерів». У матеріалі йдеться, єдиною метою всієї складною «спецоперації» було отримання прибутку. Нібито представники республіканців говорили про зв’язки з Трампом і обіцяли направити вигідні контракти «Нафтогазу» тим американським компаніям, які безпосередньо контрольовані Трампом або його союзниками.

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло ГОНЧАР переконаний, що публікація — це дезінформація, запущена... Кремлем. Які неточності є в матеріалів та кому вигідна така постановка питання — далі прямою мовою.

По-перше, ймовірно, пара пройдисвітів і могла мати певний бізнес-план щодо 100 танкерів СПГ зі США для України на рік. Так би мовити, грошенят заробити і перед Трампом прогнутись. Але це повне невігластво!

По-друге, що таке 100 танкерів СПГ на рік? Це приблизно 9,5 млрд куб. м природного газу в регазифікованому вигляді, якщо взяти до уваги, що доставка на польський СПГ-термінал у Свиноуйсце буде здійснюватись типовими метановозами корисним об’ємом у 155 тис. куб.м СПГ.

По-третє, потужність з прийомки СПГ на польському терміналі становить на сьогодні 5 млрд куб. м (!) на рік. Тобто, при всьому бажанні 100 танкерів для України туди не влізе! Наступна черга СПГ-терміналу збільшить потужність його до 7,5 млрд кубів. Знову ж таки замало для 100 танкерів.

По-четверте, але навіть якщо б це вдалось якимось магічним чином, то цей газ не міг би бути доставлений в Україну, оскільки по існуючому інтерконектору можна прокачати реверсом до України порядка 1,5 млрд кубів на рік, що й так робиться. Для прокачування більших обсягів, але знову ж таки це максимум 8 млрд. кубів на рік потрібен новий інтерконектор, якого на сьогодні немає і навряд чи з’явиться раніше 2021—2022 р.р.

По-п’яте, варіанти доставки СПГ до України через турецькі чи грецькі СПГ-термінали навряд чи варто розглядати для подібної ідеї, оскільки для цього потрібно домовлятися не в форматі тристоронньому форматі, як у разі США — Польща — Україна, а в 6-сторонньому: США — Туреччина (Греція) — Болгарія — Румунія — Молдова — Україна... Як мінімум, «Газпром» там вставить два «корка» — в Болгарії та Молдові.

Припускаю, що дана (дез)інформація запущена з подачі росіян, оскільки відповідає їхньому пропагандистськи поширюваному міфу про те, що США хочуть посадити Європу на дорогий газ замість дешевого російського. Ну і, мовляв, дивіться, що американці роблять з українцями — суцільне газове свавілля!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати