Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чорнобильська АЕС відновила переробку радіоактивних відходів

19 липня, 12:34
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

ДСП «Чорнобильська АЕС» 8 липня відновило промислову експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (РАВ), повідомляється на сайті підприємства. Комплексні активні випробування на об’єкті було проведено ще в 2014 році, проте ЧАЕС чекала на отримання сертифіката від Державної будівельно-архітектурної інспекції. У зв’язку із введенням нових будівельних норм виконано додаткові роботи, зокрема з реконструкції системи протипожежної безпеки і захисту від блискавок, а також із зовнішнього утеплення будівлі.

Додатково на заводі встановлено автономні електрокотли та парогенератор, що дає змогу упарювати РАВ для зменшення їхньої кількості.

Сертифікат було отримано в березні 2018 року, і ЧАЕС розпочала пошук цементу необхідної марки, який мав пройти попередні випробування для виконання технологічного процесу.

У ЧАЕС зазначають, що за тиждень роботи на заводі підготовлено 34 упаковки готового продукту, тоді як до відновлення його експлуатації було виготовлено лише 63. Протягом першого півріччя промислової експлуатації заводу планується освоєння проектної потужності обсягом до десяти упаковок із РАВ на добу.

Проектна потужність заводу з переробки рідких РАВ —не менше ніж 2,5 тис. куб. м необроблених відходів на рік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати