Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цей потрібний-непотрібний бюджет

08 липня, 00:00

Позавчора парламент ухвалив постанову про набрання чинності Закону про бюджет на 1997 рік з 1 січня цього року. Про якість основного фінансового документа країни красномовно свідчить хоча б той факт, що заступник міністра фінансів Андрій Литвин відмовився як-небудь прокоментувати його "Дню", порадивши "звернутись у прес-службу". Зате своєю думкою про якість закону охоче поділилися народні депутати.

Представник Президента в парламенті Роман Безсмертний:

- Те, що бюджет не просто неякісний, а й нікуди не годиться, очевидно. Як на мене, основна причина - відсутність кадрів, спроможність забезпечити бюджетний процес, зокрема в Мінфіні. Стосовно основних недоліків бюджету-97, то він не відповідає статтям 142 і 143 Конституції в частині розподілу коштів між центральним і місцевими бюджетами. До того ж він грунтується на абсолютно неправильно розрахованих макроекономічних показниках. Однак із політичної точки зору Закон про бюджет є необхідним.

Голова депутатської групи "Конституційний центр" Михайло Сирота:

- Якщо до кінця 1996 р. проект бюджету мав економічний характер, а з березня 1997 р. став суто політичним, то на момент свого затвердження закон взагалі втратив будь-яку значущість, ставши непотрібним документом. Його ухвалили з єдиною метою - зберегти імідж країни на міжнародній арені, показавши, що Україна - цивілізована держава, яка має основний щорічний фінансовий документ. Хотілося б, аби посміховиськом не став хоча б бюджет на 1998 рік. Сам бюджетний процес цього року так зганьбили, що й на майбутнє мало віриться в зміни на краще.

Голова парламентського комітету з питань контролю за приватизацією Олександр Рябченко:

- Бюджет необхідно було затвердити хоча б тому, що він фіксує макроекономічні показники (розмір дефіциту і способи його покриття), й цим обумовлює взаємовідносини уряду й Національного банку в поточному фінансовому році. Крім того, бюджет обмежує дії уряду, регламентуючи виділення коштів за основними соціальними напрямками й обумовлюючи розмір витратних статей. І все-таки, способи розрахунку бюджету-97 нічим не відрізняються від попередніх таких самих документів, крок уперед, на жаль, зроблено не було.

Член групи "Незалежні" Вадим Гетьман:

- Бюджет Україні необхідний, аби отримати допомогу Заходу на фінансування бюджетного дефіциту, не звертаючись до емісійних джерел. Від цього залежить стабільність валюти, яка рано чи пізно приведе до стабільності цін. А головне - парламент матиме змогу контролювати діяльність уряду щодо витрачання бюджетних коштів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати