Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безальтернативний "чорний список" зростає

23 липня, 00:00

Незважаючи на запевнення Президента України про те, що буде призупинено дію урядової постанови № 487, яка передбачає відмикання електроенергії індивідуальним споживачам у разі заборгованості, альтернативи цьому заходу, схоже, немає. Принаймні ніякого іншого циркуляру, який би відміняв рішення Кабміну, на місця не надійшло, отож імовірність залишитися без світла продовжує дамокловим мечем висіти над тими абонентами, хто надто вже заборгував за електроенергію.

Не кажу про інші міста, а в Сумах таких боржників налічується чимало: з 95 тисяч абонентів обласного центру 40% не розрахувалися за спожиту електроенергію. На них зараз "повисло" понад 2 млн. грн. боргу, і тримається тенденція до зростання цієї суми.

- Прикро, - говорить начальник Сумського міжрайонного відділення "Енергонагляду" Петро Житник, - що не всі абоненти відреагували на наші попередження і застереження. Отримавши можливість споживати електроенергію, яка надходить до області з Росії, і підприємства, і населення відверто ігнорують своєчасний розрахунок. Якщо з цим миритися, то енергосистема знову потрапить в екстремальні умови.

Щоб нагадати неплатникам про їхні обов'язки, "Енергонагляд" і почав втілювати в життя урядову постанову. За час її дії в Сумах і Сумському районі відімкнено від електромережі близько 120 підприємств, установ і організацій та понад 200 абонентів приватного сектору. І кожного дня кількість тих, хто потрапив до "чорного списку", збільшується приблизно на 10 одиниць. "Жертвами" неплатежів серед міських абонентів стали гуртожитки УВС та облспоживспілки, дитячий садок АТ "СМНВО імені Фрунзе", комерційний технікум тощо.

На жаль, міжрайонному відділенню "Енергонагляду" доводиться воювати не тільки з боржниками, а й з тими, хто намагається пошити його в дурні шляхом крадіжки електроенергії. Рейди, які у вихідні дні проводять спеціалісти відділення, свідчать, що бажаючих задарма споживати струм нині не меншає. Лише протягом одного дня у Сумах і в районі було виявлено 11 "електрогангстерів", які або уповільнювали хід лічильника, або пускали поза ним провід, який живив струмом різноманітні господарчі будівлі. На всіх крадіїв складено відповідні акти, і вони сплачуватимуть солідні суми штрафів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати