Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без сала й самогону бізнес робити важко, але можна

25 липня, 00:00

Саме цим і намагатимуться займатися вітчизняні бізнесмени на першій багатогалузевій "Українській міжнародній виставці -97", яку відкриють 26 жовтня у Дахрані (Королівство Саудівська Аравія). А ось у наших бізнесменш можуть виникнути серйозні проблеми.

Королівство Саудівська Аравія - одна з найбільших країн Близького Сходу, де зосереджено значні капітали. Досить зазначити, що тут мешкає 78 мільярдерів, багатство яких оцінюють в $421 млрд. Отож, цілком зрозуміле зацікавлення України в тісних економічних зв'язках з саудівцями. Торік товарообіг між нашими країнами становив лише $29 млн. - смішна сума. Ці мільйони було отримано від експорту українського ячменю, феросплавів, а також напівфабрикатів і прокату чорних металів. І часто він здійснювався через треті країни.

Найбільш дійовий шлях до встановлення ділових контактів - проведення виставок. Організацією наступної займається Міністерство зовнішніх зв'язків й торгівлі України спільно з АТ "Торговий дім "Україна - Америка", яке має чималий досвід у проведенні промислових виставок за кордоном.

"У найбільшому експоцентрі арабського світу буде представлено близько ста вітчизняних підприємств і фірм, - повідомив на прес-конференції голова Координаційного комітету виставки, міністр МВЕСТ Сергій Осика. - Поставлено завдання не просто "світ подивитися й себе показати". Серед експонентів будуть лише ті, хто може досягти реальних результатів: укласти конкретні взаємовигідні контракти, увійти до одного з найбільших близькосхідних ринків, залучити інвестиції для реалізації українських промислово-економічних і науково-технічних програм. Вже надійшли заявки від ВАТ "Макіївський металургійний комбінат", АТ "Крюківський вагонобудівний завод", кондитерської фірми "Буковинка", київських підприємств - ЗАТ "Укроліяжирпром", КП "Троянда", АТ "Глорія" та інші. А всього розіслали запрошення двом тисячам вітчизняних виробників. Отож відбір учасників можна провести на конкурсній основі".

Незважаючи на дійову підтримку українського посольства в Саудівській Аравії, організатори виставки зіштовхнуться з низкою проблем. Пов'язані вони в основному з догматами ісламу. Насамперед, це обмеження в'їзду до країни жінок (лише з дозволу короля), а також особливі вимоги до їхньої поведінки. Чималі труднощі, на думку президента АТ "Торговий дім "Україна - Америка" Олександра Пашкевича, можуть виникнути у наших ділових людей через заборону вживання алкоголю. Але за вдалого завершення виставки, проведення якої обійдеться близько мільйона доларів, вже наступного року розмір товарообігу між Україною й Саудівською Аравією буде на порядок більше.

А прес-конференцію О. Пашкевич завершив фразою з мультфільму: "Хто похвалить мене краще за всіх, той отримає солодку цукерку". Щоправда, в його викладі вона прозвучала так: "Хто з журналістів зможе розмістити в своєму виданні більше реклами... на комерційній основі, той побачить виставку на власні очі". Шкода, що у мене немає власної газети, - так кортить до Перської затоки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати