Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Атака на... мораторій. Друга «спецоперація»

Юрист: «Громадяни можуть подавати судові позови на відмови нотаріусів засвідчувати операції купівлі-продажу сільгоспземель»
20 вересня, 11:22

Юридична фірма PriceWaterhouseCoopers Legal від імені двох громадян подала позов на відмову нотаріуса завірити операцію з продажу землі.

Як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», посилаючись на коментар голови практики нерухомості PriceWaterhouseCoopers Legal Ольги Балицької, позов від імені власника земельної ділянки Івана Д. та покупця Дмитра Огнєва був поданий до Дрогобицького районного суду.

За її словами, 11 вересня 2018 року Іван Д. і Дмитро Огнєв звернулися до приватного нотаріуса з метою посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки сільгосппризначення загальною площею 1,1391 га, розташованої у Львівській області.

«Нотаріус відмовилася завіряти операцію, аргументуючи відмову положеннями Земельного кодексу, що встановлюють так званий мораторій на продаж сільгоспземель. Ми оспорюємо цю відмову», — сказала Балицька.

Юрист зауважила, що позов заснований на тому, що мораторій на продаж сільгоспземель в Україні суперечить положенням міжнародного права. Зокрема, ЄСПЛ визнав його порушенням прав людини.

«Враховуючи принцип примату міжнародного права (переважна сила міжнародно-правових норм і зобов’язань держав над їх внутрішніми. — Авт.) над законодавством України, у тому числі над нормами Земельного кодексу, які встановлюють мораторій, ми вважаємо, що в такий спосіб можна створити прецедент, який відкриє практичну можливість продати свою ділянку», — сказала вона.

Разом із тим Балицька наголосила, що «в місцевих судах, швидше за все, побояться виносити рішення, які зможуть змінити політичну ситуацію».

«При оптимальному розкладі суд першої інстанції зможе винести рішення, згідно з яким нотаріус буде зобов’язаний зареєструвати цю операцію, але я в цьому сумніваюся, тому що зараз почнеться тиск на суд і на суддів. Ми налаштувалися на те, що готові пройти всю судову систему України, і якщо необхідно — європейський суд», — сказала вона.

За її словами, громадяни можуть подавати аналогічні позови на відмови нотаріусів, засвідчувати операції купівлі-продажу сільгоспземель, що рано чи пізно «розхитає ринок, підуть безповоротні процеси, і державі необхідно буде втрутитися».

Мораторій на продаж землі сільгосппризначення був введений  2002 року як тимчасовий захід, але діє вже понад 15 років. Але 22 серпня цього року набрало чинності рішення Європейського суду, згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини.

Це рішення було прийнято в рамках так званої справи «Зеленчук і Цицюра проти України». Суд постановив, що держава не забезпечила справедливий баланс між загальними інтересами суспільства і майновими правами заявників.

Відповідно до Закону України «Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини», рішення ЄСПЛ стають джерелом права в Україні, з моменту, як пройде тримісячний термін з дати винесення ухвали. В разі продовження мораторію ЄСПЛ присуджуватиме компенсацію майнових збитків для позивачів, стверджують юристи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати