Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Арешт акцій послідовно веде «Мотор Січ» до знищення»

Компанія Ярославського пригрозила Антимонопольному комітету судами
10 серпня, 19:48

У групі компаній DCH бізнесмена Олександра Ярославського заявили, що Антимонопольний комітет не має законних підстав відмовляти в дозволі на концентрацію акцій ПАТ «Мотор Cіч» ні китайським інвесторам підприємства, ні DCH. Про це йдеться у юридичній позиції компанії, яка тиражуються в медіа.

«Законними підставами для такої лінії дій АМКУ теоретично могли б бути тільки дві характеристики угоди з придбання корпоративних прав: Угода призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на ринку України (ст. 25 Закону України «Про Захист економічної конкуренції»); В угоді беруть участь компанії, які включені в санкційні списки України (Ст.24 Закону України «Про Захист економічної конкуренції»). Ні перший, ні другий критерій не підходять до нашої спільної з китайськими партнерами заявки на концентрацію акцій «Мотор Січ», — заявляють в DCH.

В компанії заявляють, що угода ніяк не вплине на ринок.

«Ні DCH, ні китайські партнери не ведуть в даний час будь-яку діяльність на українських товарних ринках, на яких представлена ??»Мотор Січ». Відповідно, після угоди частки учасників цих ринків не зміняться: сама по собі покупка акцій компанії-монополіста не призводить до зміни часток на монопольному ринку. А «Мотор Січ» історично займає домінуюче становище на українському ринку авіаційного моторобудування. По-друге, ні DCH, ні наші китайські партнери по «Мотор Січ» не підпадають під будь-які обмежувальні заходи, передбачені санкційним законодавством України і не включені в санкційні списки України», — йдеться у заяві.

Очевидно, аби виглядати переконливіше в компанії навіть пригрозили Антимонопольному комітету України судовим позовом.

«Якщо АМКУ, в порушення законодавства України, не видасть згоду у встановлений термін або відмовить, такі дії АМКУ будуть оскаржені в судовому порядку», — додали в DCH.

«Період часу, передбачений законодавством на розгляд заявок про концентрацію ацій, повинен становити від 45 календарних днів (стандартна процедура) до 3 календарних місяців (при поглибленому вивченні) і в будь-якому випадку не може перевищувати 135 днів з дати повідомлення про відкриття справи», — підкреслили в компанії.

У DCH також заявили, що з 2017 року правоохоронними органами здійснюються кримінальні виробництва і накладені арешти на акції ПАТ «Мотор Січ», які «призводять до грубих порушень прав всіх акціонерів підприємства».

«В результаті арештів діє заборона на перереєстрацію акцій і видачу реєстру акціонерів по відношенню до всіх 100% акцій. А значить, власники акцій ПАТ «Мотор Січ» вже 3 роки не можуть розпоряджатися належним їм майном, брати участь в управлінні підприємством і контролювати відповідність прийнятих менеджментом рішень своїм економічним інтересам. Усі судові рішення про накладення арештів були винесені з порушенням вимог кримінального процесуального законодавства, при відсутності належної перевірки заявлених стороною обвинувачення обставин і без вивчення обґрунтованості такого заходу забезпечення. Господарська діяльність підприємства паралізована, можливості для відновлення стабільної роботи і залучення нових інвестицій відсутні. Тому арешт акцій не тільки не сприяє «забезпечення збереження майна», а, навпаки, послідовно веде «Мотор Cіч» до знищення», — стверджують в DCH.

Прес-служба АМКУ повідомила, що на розгляді Антимонопольного комітету наразі перебуває чотири справи про набуття контролю над акціонерним товариством «Мотор Січ».

Комітет зокрема досліджує вплив транзакцій щодо цієї компанії на конкуренцію на ринках, на яких працює «Мотор Січ». Крім того, АМКУ розслідує продаж акцій товариства, здійснений без його дозволу.

«Не дивлячись на те, що покупець акцій ПАТ «Мотор Січ» відкликав заяви про надання дозволу на концентрації, АМКУ продовжує здійснювати дослідження питання набуття акцій ПАТ «Мотор Січ» без отримання дозволу АМКУ, розпочате за власною ініціативою. АМКУ в межах повноважень буде проведена оцінка продажу стратегічного підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству», — заявляє комітет.

За заявою, АМКУ планує вжити «жорстких заходів» в разі виявлення порушень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати