Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зібрати всіх, хто любить Україну»

У Вінниці представили національну мистецьку онлайн платформу
13 січня, 19:04

Об’єднати талановитих людей і дати їм можливість ділитися своєю творчістю в онлайн форматі вирішив народний художник України Володимир Козюк. Днями він презентував новостворену національну мистецьку платформу «Хата під стріхою» https://starahata.com/. На ній кожен митець може створити власний кабінет і викладати у відкритий доступ свої роботи, фотографії та проєкти. Крім того, усі відвідувачі мають можливість долучитися до 10-ти мистецьких конкурсів, які розміщені на платформі і проходитимуть в онлайн форматі. Більшість з них приурочені до 30-ти річчя Дня незалежності України. У такий спосіб, як каже фундатор платформи Володимир Козюк, «Хата під стріхою», з якої вийшов кожен українець, дозволить створити потужний мистецький пул і не ставити творче життя Україні на паузу через карантин.

«Передусім ця платформа створена для того, щоб зібрати всіх разом, хто любить Україну. Майстри народної творчості, художники, графіки, скульптори — усі матимуть власні кабінети, з яких зможуть представити свою творчість усьому світовому українству. Крім того, долучаємо творчих дітей, які можуть брати участь у конкурсах і презентувати свої роботи на широкий загал, — розповідає Володимир Козюк. — Маю надію, що платформа відкриє чимало перспектив. Хтось із митців отримає роботу, хтось — визнання, чиїсь фото з домашнього архіву стануть прикрасою каталогів чи видань України. А чиїсь картини прикрасять не тільки головні виставкові майданчики України, а й мандруватимуть світом, адже вже зараз ми помічаємо зацікавленість до цього проєкту з боку зарубіжних партнерів».

До слова, іноземні митці, науковці, дослідники також можуть вести авторські блоги і ділитися своїми напрацюваннями, щоправда, якщо вони пов’язані з українським живописом чи визначними постатями української культури. Для цього на платформі міститься спеціальний розділ «Світова спільнота». Як каже Володимир Козюк, про таких дослідників мало знають в Україні, але їхній доробок справді визначний, бо дозволяє показати українську культуру світу. Окрім того, можливість промоції на платформі мають музеї та школи мистецтв, які володіють матеріалами та працюють у напрямку розвитку українського мистецтва.

Загалом національна платформа «Хата під стріхою» — це майданчик для проведення онлайн конкурсів. Наразі на ній розміщено вже 10 творчих проєктів. Серед них — «Усі ми діти твої, Україно». Це відбір найкращих світлин для експозиції на виставці з нагоди святкування 30-ти річчя Незалежності України та створення однойменного іміджевого фотоальбому; «Селфі в українському строї» — конкурс світлин та селфі в українському строї; «Краса твоя, Україно» — конкурс сучасних фото для презентації кращих зразків художнього фотомистецтва; «Рідна земле моя — Україна» —  всеукраїнський відкритий дитячий конкурс, який має на меті популяризацію дитячого мистецтва України та світу, розвиток культурного потенціалу, презентацію кращих зразків дитячого художнього мистецтва, підтримку та заохочення до творчості юних художників тощо.

Взяти участь у тому чи іншому конкурсі досить просто: зареєструватися на сторінці  і автоматично зробити подання на обраний конкурс. З деталями кожного можна ознайомитися у розділі «Конкурси». Єдина умова для усіх — організатори можуть попросити представити докази авторства поданих світлин, робіт чи проєктів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати