Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Журналістика, яку ви знаєте, зникає»

Лектор Літньої школи журналістики Віталій ПОРТНИКОВ поділився думками про майбутнє мас-медіа
21 липня, 21:31
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

Студенти Літньої школи завершили цей тиждень оригінально цікавою бесідою із відомим українським журналістом, політичним публіцистом, оглядачем Радіо Свобода Віталієм Портниковим. Літньошколярі дуже хотіли цієї зустрічі, адже Віталій Портников завжди відрізнявся особливим підходом у журналістиці, оригінальними думками і позицією. Під час зустрічі він не тільки оригінально і цікаво відповідав, а і провокував, не погоджувався, сперечався...  

«Сучасній журналістиці потрібні новини, факти та смаження якихось подробиць, тому що це класична журналістика. Але вона зникає, - каже Віталій Портников. – Тобто журналістика, яку ви знаєте, зникає під впливом інноваційних технологій. Це правда. Завтра і радіо, і телебачення - все перейде в Інтернет. Це тенденція. Але ця тенденція до інтеграції, до об’єднання. Разом з тим, люди швидко втомляться від нових форматів, вони захочуть мати ті формати, тих людей, яким вони будуть довіряти. Це дуже важливо. Важлива ваша позиція, бекграунд. Важливо те, як і що ви вмієте розповісти. Якщо ви можете бути особистостями – значить будьте. Не можете – не морочте собі голову». 

З актуальних питань учасники ЛШЖ поцікавилися у гостя його ставленням до візиту президента Білорусі до України. Як би він оцінив цей візит і взагалі відносини двох країн? Незважаючи на безліч позитивних заяв на адресу українців з боку Олександра Лукашенка, ми знаємо, що Білорусь є союзною державою з Росією. І, наприклад, на вересень цього року заплановано наймасштабніші російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017», які викликають занепокоєння в України і Заходу.  

«Білорусь – це держава, яка не просто є союзною з Росією, вона пов'язана з Росією економічною моделлю, тому що економічна модель Білорусі полягає в тому, що Білорусь живе за російські гроші, - відповідає Віталій Портников. - На території Білорусі є російські Збройні сили. З огляду на це можливість самостійної діяльності президента Білорусії дуже умовна. Я думаю, що у Олександра Лукашенка в Україні є свої інтереси, і вони пов'язані із його власною легітимізацією в очах цивілізованого світу. Для України цей візит важливий з точки зору того, що вона може підтримувати різні взаємини з різними країнами, з різними зовнішньополітичними орієнтаціями».

Говорили не лише про актуальні питання, а і про новітню історію України. Тематика спілкування студентів із Віталієм Портниковим була різною – журналістика, політика, міжнародні відносини… Більш детально про розмову читайте в наступних номерах «Дня». 

ВРАЖЕННЯ

«ЦЕ БУВ СВОЄРІДНИЙ МАЙСТЕР-КЛАС»

Олександра КЛЬОСОВА, Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка:

- Є журналісти, відомі вузькому колу спеціалістів, а Віталія Портникова знають абсолютно всі, незалежно від того, цікавляться вони політикою чи ні. Він – ас у своїй справі, який багато років залишається одним із топових журналістів України. Тому саме на зустріч із ним я зокрема сподівалася в рамках Літньої школи журналістики газети «День». Розмова виявилася дуже жвавою, ми торкнулися навіть більшої кількості питань, ніж розраховували спочатку. Його відповіді були чіткими, лаконічними та професійними. Це був своєрідний майстер-клас. Пан Віталій виявив високий рівень освіченості, чим дав зрозуміти нам, що у нас ще багато роботи попереду. Але я вважаю, що це і є найкраща мотивація працювати, самовдосконалюватись, читати більше та підвищувати свій не тільки професійний, а й особистісний рівень.

«ПОРТНИКОВ ПІДТВЕРДИВ РЕНОМЕ ОСОБИСТОСТІ-ІНТЕЛЕКТУАЛА»

Антон СЕСТРІЦИН, Університет Карлтон (Оттава):

- На зустріч із відомим українським публіцистом Віталієм Портниковим я чекав із нетерпінням, адже в анкеті літньошколяра вказав саме його прізвище серед постатей, з якими я би хотів зустрітись під час Літньої школи. Мої очікування виправдалися сповна. Портников підтвердив реноме особистості-інтелектуала. Він дуже гостро відповідав на запитання, яких виявилась величезна кількість. Як людина з життєвими переконаннями та досвідом, він уміло захищав свою позицію, яку сформував і захищає вже протягом багатьох років. Особливо цікавою виявилась позиція пана Віталія стосовно майбутнього журналістики. Він переконаний, що у майбутньому новини будуть писати роботи, а серед журналістів залишаться лише ті особистості, яким люди довіряють. Портников провокує, він спонукає до більш глибокого мислення і радить не зосереджуватись на персоналіях та буденних подіях. Дивитися треба в корінь проблеми. Словом, зустріч з Портниковим була неймовірно цікавою і провокуючою. Якщо б в Україні було більше журналістів рівня Віталія Портникова, можливо, українцям вдалось б уникнути багатьох історичних помилок. 

«ЛЕКТОР СТАВ ВИКЛИКОМ ДЛЯ ЛІТНЬОШКОЛЯРІВ»

Оксана СКІЛЬСЬКА, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Львівський національний університет ім. І. Франка:

- Це досить неординарна особистість, яка має про все власну думку і не завжди прислухається до думок інших людей. Лектор став викликом для літньошколярів і дав зрозуміти, що не всі люди, з якими ми спілкуватимемося, будуть з розумінням до нас ставитися. Таких незрозумілих емоцій жодна людина в мене ще не викликала. Ця зустріч для нас – це неоціненний досвід та поштовх для того, щоб постійно розвиватись та самовдосконалюватись, щоб навчитись відстоювати свою думку та позицію.

Літня школа журналістики «Дня» відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати