Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За твори про історію України

У Луцьку вручать літературну премію імені Івана Корсака
12 вересня, 19:05

Премію імені Івана Корсака започаткував його син Віктор, який після смерті батька став фундатором Музею сучасного українського мистецтва Корсаків. Як і музей наразі є одним з найвідвідуваніших туристичних об’єктів Луцька, так і премія імені Корсака стала досить престижною.

Цього року її вручатимуть вже вдруге. Торік лауреатом був письменник, публіцист, науковець, філософ Петро Кралюк із Острозької національної академії (і один з авторів «Дня»). Нині на конкурс було подано, як каже голова журі, письменник і видавець Михайло Слабошпицький, уже 17 творів. Премія — це спільна справа родини Корсаків та видавництва «Ярославів Вал», у якому покійний вже Іван Феодосійович Корсак видав 17 історичних романів.

«Він був не просто талановитим письменником, він був і просвітителем», — каже Михайло Слабошпицький.

Засновники літературної премії поставили такі вимоги до номінантів. Твір обов’язково має бути присвячений саме історії України, написаний на високому художньому рівні й мати позитивні відгуки в пресі та широкий читацький розголос, він має бути написаний українською мовою, до конкурсу на здобуття премії не приймаються твори, відзначені іншими преміями. Михайло Слабошпицький каже, що конкурс і премія себе виправдовують, адже найперше дають можливість нам усім згадати про власну історію: «Ми маємо такі великі й болючі постколоніальні травми, що історичні романи, повісті — це важливе нагадування українцям про їхню ідентичність, місце в історії». Виходять, каже він, й історичні наукові праці. Але через мізерні тиражі вони не мають широкого кола читачів. А літературний твір — це зовсім інше. Він пригадує, як у дитинстві зачитувався творами «Святослав» і «Володимир» Скляренка, котрі учням приносив їхній вчитель історії, і як усі в класі сприймали історію Київської Русі саме через призму цих романів.

Премію імені Івана Корсака вручатимуть у Музеї сучасного українського мистецтва 15 вересня — у день народження Івана Корсака. Її грошовий еквівалент — 50 тисяч гривень (причому податки з суми сплачує меценат Віктор Корсак).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати