Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З радіонуклідами побореться... павловнія

У рамках наукового проекту саджанці цього дерева висадили в зоні відчуження
21 червня, 12:11

У рамках наукового проекту на території зони відчуження завершили створення експериментальних майданчиків і висадку саджанців для вирощування культур павловнії (Paulownia Clone In vitro 112). Результатом експерименту буде оцінка параметрів накопичення радіонуклідів цією рослиною на ділянках з різним ступенем радіонуклідного забруднення, повідомляє www.menr.gov.ua. Дослідження планують проводити протягом наступних 5 років спеціалісти ТОВ «Науковий парк «Чорнобиль» у співпраці з ДСП «Екоцентр», ДСП «Північна пуща» та Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником.

За попередніми даними, дерево павловнії за 5 років досягає до 20 метрів заввишки і, відповідно, швидше за інші рослини, поглинає радіоактивні елементи, які містяться у ґрунті. «Оскільки павловнія належить до групи швидкоростучих деревних порід, можна припустити, що у рослин буде спостерігатися підвищений рівень накопичення радіонуклідів. Здатність павловнії концентрувати радіонукліди може бути використана для очищення ґрунту, а також посилення бар’єрної функції зони і безпеки для людей», — повідомив генеральний директор ДСП «Екоцентр» Сергій Кірєєв.

Усього було висаджено 100 саджанців Paulownia Сlonе in Vitro 112(r) на 4-х майданчиках з урахуванням стану радіаційного забруднення та складу ґрунтів: с. Паришів, с. Рудня-Іллінці, с. Копачі та м. Чорнобиль.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати