Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні може з’явитися Січеславська область

У Дніпрі провели громадські слухання. Та слово — за Верховною Радою
15 лютого, 12:55
ФОТО DPCHAS.COM.UA

У Дніпрі відбулися громадські слухання з приводу перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Ініціатором заходу стала місцева організація Всеукраїнського товариства «Просвіта». За словами голови організації Єгора ГУСЬКОВА, нинішня назва області підпадає під закон про декомунізацію і має бути змінена. Учасники слухань відзначали, що назва «Січеславська» історично пов’язана з козацьким минулим. На території області існували п’ять із восьми січей: Томаківська, Микитинська, Базавлуцька, Чортомлицька, Підпільненська. Також Дніпропетровська область — єдина територія, яка була повністю підпорядкована Січі й належала до запорізьких вольностей. За часів УНР з ініціативи відомого українського історика Дмитра Яворницького місто Катеринослав почали називати Січеславом, щоправда, неофіційно. До офіційного перейменування в 1918—1919 роках справа не дійшла. Однак історик і краєзнавець Микола Чабан продемонстрував учасникам заходу раритетні видання сторічної давнини, зокрема шевченківський «Кобзар», де місцем друку зазначено Січеслав. Як відзначали присутні на слуханнях, публічне відродження назви міста — «Січеслав» — почалося незадовго до розпаду СРСР. Національно-демократичні організації області й усі, хто їх підтримував, використовували цю назву досить активно, проте 2016 року домогтися перейменування Дніпропетровська на Січеслав не вдалося. Хоча в опитуваннях, зокрема на сайті міської ради, така назва фігурувала.

З подання народного депутата України Андрія Денисенка, рішенням Верховної Ради місто Дніпропетровськ було перейменовано на Дніпро. Зараз цей же депутат виступає за перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Він зазначає, що подібні прецеденти в Україні вже є — наприклад, місто Луцьк і Волинська область. Втім, у багатьох людей ставлення до запропонованого топоніму залишається неоднозначним. Як підтвердження — участь у слуханнях опонентів. Останні зауважують, що навіть запорізькі козаки «ніколи не називали себе січеславцями». Ініціаторів перейменування це не зупиняє. Вони подали відповідну електронну петицію Президентові України. Але вирішальне слово залишається за парламентом: за перейменування мають проголосувати не менше ніж 300 депутатів.

Тим часом перейменування підтримала також відома волонтерка-медик, командир батальйону «Госпітальєри» Української добровольчої армії Яна Зінкевич. На думку директора «Інституту історії Дніпра» Олега Репана, Січеславська область — це найкращий варіант. Така назва має не тільки історичний, а й практичний підтекст. Вона може стати певним брендом, зручним у плані розвитку туризму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати