Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Західному Донбасі спалах епідемії коронавірусу

Причиною стало зібрання вірян однієї з церков, які з’їхалися з різних місць
08 квітня, 19:43

Невелике шахтарське місто Першотравенськ несподівано стало осередком спалаху коронавірусу в Дніпропетровській області. Причиною стало зібрання вірян однієї з церков, а саме — Біблійної школи «Нове покоління», які з’їхалися з різних місць. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Святослав Олійник у відеозверненні. «Там відбулося щорічне зібрання представників Біблійної школи «Нове покоління». Як стверджують організатори, вони нинішнього року ці збори скасували, але так чи інакше на збори з’їхалося кілька сотень людей із різних міст і навіть країн. У цілому кілька сотень людей, які розміщувалися по хатах. Частина з приїжджих перебуває до сьогодні в Першотравенську», — заявив він. За словами Олійника, саме з Першотравенська вірус почав поширюватися в інші міста, хоча поліцією встановлені всі учасники зібрання. Також він розповів, що дві людини, у яких підтвердили COVID-19 і вони про це знали, залишили місце ізоляції і вирішили поїхати до Дніпра. «Вони були спіймані, в буквальному сенсі цього слова, оштрафовані і повернуті додому», — розповів голова облради.

За словами голови Дніпропетровської ОДА Олександра Бондаренка, нові випадки зараження вдалося виявити з допомогою поліції. «Разом із поліцією розшукали людей, із якими контактували хворі. На жаль, серед них позитивний результат ПЦР-тесту отримали ще 15 осіб», — розповів Бондаренко.

Ситуація, як запевняють представники обласної влади, наразі контрольована. Позачергове засідання обласної комісії з питань техногенної та епідемічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалило рішення про обмеження виїзду з Першотравенська і в’їзду до міста. Обмеження почало діяти з 9 ранку 8 квітня. Такі заходи необхідні, щоб зупинити поширення коронавірусу, зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації. Він зазначив, що рішення про обмеження в’їзду і виїзду повинна прийняти і міськрада Першотравенська. «Обмеження стосуються всіх транспортних засобів. Дозвіл на в’їзд буде мати тільки стратегічно важливий транспорт — вантажівки з продуктами, медикаментами, автобуси, що перевозять працівників підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста. На всіх блокпостах будуть медичні бригади, які перевірятимуть водіїв і пасажирів на симптоми коронавірусу», — заявив губернатор. Він зазначив, що Першотравенська міська лікарня має інфекційні бокси, і лікарі готові приймати хворих. Туди відправили експрес-тести, дезінфектори, захисні засоби для медиків. У разі необхідності «важких» пацієнтів направлятимуть до лікарні обласного центру.

 Рішення про посилення карантинних заходів узяла і влада обласного центру, до якого сходяться всі транспортні артерії. Спеціальна комісія з надзвичайних ситуацій ухвалила рішення про заборону на в’їзд до Дніпра транзитного транспорту і транспорту, який прибуває з інших регіонів України.  Виняток зробили тільки для тих транспортних засобів, які залучаються до заходів із життєзабезпечення населення міста, наприклад, доставка продовольчих товарів.  Обмеження діятимуть до кінця загальнодержавного карантину, запровадженого урядом по всій Україні.  Контролювати в’їзд автомобілів буде патрульна поліція, Національна гвардія і представники Державної служби з надзвичайних ситуацій.  Вони перевірятимуть усі транспортні засоби, вимірюватимуть температуру у тих, хто в’їжджає до міста. Людей із підвищеною температурою будуть госпіталізувати.

 Міська комісія також прийняла рішення про забезпечення співробітниками Національної поліції охорони периметра 21-ї інфекційної лікарні в Дніпрі, яка є опорною в боротьбі з епідемією. Станом на ранок 8 квітня на Дніпропетровщині — 41 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, із них 21 — у місті Першотравенську.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати