Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крапки над «I»

Рада ухвалила закон, який чітко визнає РФ агресором
19 січня, 11:02
ПІСЛЯ СОТЕН ПОПРАВОК І МУК ДЕПУТАТИ ВСЕ Ж ТАКИ ВИЗНАЛИ АТО ВІЙНОЮ, А РОСІЮ — АГРЕСОРОМ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Нарешті в четвер, 18 січня, після узгоджень близько 700 поправок Верховна Рада спромоглася проголосувати закон, який регулює законодавчу базу відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. Для цього в парламенті зібралось аж 345 депутатів, що для роботи даного органу є значним показником. Вони віддали 280 голосів за закон №7163. «Опоблок», у свою чергу, показово проголосував проти цього документа. Свою критику закону висловлювали і представники фракції «Самопоміч», яка, як відомо, кілька років намагається просунути власну розробку законопроекту «Про деокупацію». Основні претензії деяких депутатів полягають у тому, що Президент тепер має право одноосібно оголошувати воєнний стан. В законопроекті він названий «забезпечення заходів із національної безпеки». В тому числі Петро Порошенко тепер призначатиме командира Об’єднаних сил за поданням начальника Генерального штабу.

Нагадаємо, що законопроект, який називається «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей», був поданий у парламент Президентом ще 6 жовтня минулого року. Однак депутати запропонували до нього величезну кількість поправок, і далеко не всі з них мали конструктивний характер. У прийнятому документі тепер чітко визначається статус відносин України з РФ, яка названа агресором, а частини територій Луганської і Донецької областей, на яких цей агресор зазіхнув, визнані окупованими. Окрім того, в законі згадано Крим, хоча в правовому сенсі факт окупації українського півострова був прописаний ще в 2015 році окремим законом. Слід також нагадати, що за ініціативою руху «Сила права» в закон було внесено поправку, яка звільняє від судового збору українських громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України й які подають позови проти РФ як держави-агресора.

До того згаданий закон в пресі й соціальних мережах називали законом «Про реінтеграцію Донбасу», а згодом — «про деокупацію». Насправді в документі нічого не говориться про алгоритм ні реінтеграції, ні деокупації українських земель. Проте він прописує базові правові постулати, в яких вищий законодавчий орган вніс юридичну ясність в ситуацію, яка склалася з 2014 року в Криму і на сході України. Зокрема, законом передбачено, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною та не створює для РФ жодних територіальних прав.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати