Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Система захисту авторського права... деградує

Через ініціативу Міністерства економічного розвитку Україну можуть виключити з Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів
28 липня, 11:40

Україну можуть виключити з Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів (з франц. CISAC) та позбавити Український інститут інтелектуальної власності статусу Міжнародного пошукового органу та Органу міжнародної попередньої експертизи. Причиною цьому є ініціатива Міністерства економічного розвитку щодо реформування системи захисту інтелектуальної власності.

Метою реформування мало стати досягнення європейських стандартів. Тож активну допомогу в цьому питанні Україні визвалась допомогти Міжнародна конфедерація суспільств авторів та композиторів. Вона надавала поради  Українському агентству з авторських та суміжних прав (УААСП) протягом шести місяців. Проте, коли проект реформування був представлений, постало питання про виключенняУкраїни з CISAC.

Позаштатний консультант Комітету ВР України з питань науки і освіти  Геннадій Андрощук зазначив,  що оновлений проект виявився настільки поганим, що не має аналогів у світі, хіба що у недорозвинених африканських країнах. Зрозуміло, що про жодні Європейські стандарти вже й мови не може бути. Експерт переконаний, що проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» має багато недоліків, зокрема невиконання Регламенту СІЗАК. Також у ньому виявлено ознаки корупції, що понижують рівень захисту авторських прав, унормування непрозорості діяльності, а також виявлено декілька внутрішніх суперечностей. Тож після оприлюднення програми реформування з СІЗАК надіслали листа з  попередженням про виключення та проханням внести зміни до проекту. Поки що жодних змін не відбулось. Виключення України з СІЗАК  може нести за собою погані наслідки, а саме виключення українських творців з міжнародної мережі авторських суспільств, відсутність контролю за виплатою роялті українцям на міжнародній арені.

КОМЕНТАРI

Юрій ГАНЦЮК, голова ГО «Всеукраїнське агентство авторських прав»:

— Реформування передбачає значне звуження функцій Державної служби інтелектуальної власності України та пониження її статусу як органу виконавчої влади. Ці зміни суперечать міжнародним зобов’язанням, які взяла на себе Україна. Близько 20 фахівців сфери культури і мистецтва звернулися до РНБО, Генпрокуратури, МВС та СБУ з проханням призупинити ініціативу Міністерства економічного розвитку щодо реформування системи захисту інтелектуальної власності. Реформування треба припинити і направити в інше у русло. У нас є для цього передумови. Вливає те, що не працюють суди, не працює МВС, не працюють правоохоронні органи, не працює митниця, система зборів. Це треба посилити і тоді будуть результати. Це точкові моменти, треба їх виправити і тоді буде результат.

Геннадій АНДРОЩУК, позаштатний консультант Комітету ВР України з питань науки і освіти:

— З лютого 2016 року «Укрпатент» почав виконувати функцій Міжнародного пошукового органу та Органу міжнародної попередньої експертизи. Такий статус мають лише 20 країн світу. Нам знадобилось майже 6 років щоб отримати його. Цьому передувала велика робота та було залучено чимало ресурсів. А зараз нас можуть просто позбавити цього статусу. Тоді всі експертизи заявок будуть робитись в Росії, чи в Польщі, але в Україні точно не буде. Крім того, якщо залишиться лише одна організація УААСП, SISAC дав чітко зрозуміти, що нас можуть виключити з організації. Такого прецеденту не існує в жодній розвинутій країні. Ми повинні зупинити ініціативи МЕРТ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати