Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Світлини, які вчать, виховують і надихають»

Фотовиставка «Дня» покидає «Львівську політехніку», але... залишається у Львові
19 червня, 18:51
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Місяць виставки найкращих світлин XVIII Міжнародного фотоконкурсу «Дня» у «Львівській політехніці» завершився. «На жаль... Кажу «на жаль», бо ми вже звикли до цих прекрасних світлин, які стали невід’ємною частиною нашого університету», — відзначає директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» Ірина КЛЮЧКОВСЬКА. — Однозначно можу стверджувати, що цього року виставку оглянули не просто сотні, а тисячі наших студентів і викладачів, адже наша «Політехніка» — найбільший університет Західної України й один із найбільших взагалі в Україні. А також сюди регулярно навідувалися гості міста, які приходили до нас і в будні, і у вихідні дні. Крім того, школярі та гімназисти, що завітали до університету. Було теж багато іноземних делегацій, які приїхали на міжнародні конференції. Усі головні та найбільш знакові події нашого університету відбуваються в його головному корпусі, де якраз була розташована експозиція. Усі делегації та гості із задоволенням ходили та розглядали фотовиставку.

РОБОТА «БЕРЕГИНЯ» АННИ ЧАПАЛИ — СЕРЕД ЛІДЕРІВ ФОТОСИМПАТІЙ ЖИТЕЛІВ ТА ГОСТЕЙ ЛЬВОВА

Узагалі можна було б відкрити фотовиставку «Про виставку газети «День». Ми зазнімкували тих відвідувачів, які просто завмирали біля фотографій, з цікавістю розглядаючи кожну світлину. Неперевершені кадри з глибокими вдумливими поглядами людей, яких до роздумів і осмислення спонукали представлені роботи. Впевнена, вийшов би ще один дуже цікавий альбом.

Виставка мала велику популярність ще й тому, що вона не вперше тут відбувається. Кожного року її чекають. Ми — «політехніки» — з нетерпінням очікуємо приїзду виставки та зустрічі з Ларисою Олексіївною. Сама розмова з головним редактором спонукає кожного, хто присутній при цьому діалозі, до переосмислення тої ситуації, в якій ми сьогодні опинилися.

Без сумніву, ми маємо великий спільний успіх газети «День», Національного університету «Львівська політехніка» та Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, який завжди був, є і буде ініціатором проведення таких заходів. Успіх полягає у тому, що ми бачимо, як зростає інтерес нашого студентства, нашої молоді до матеріалів, які публікує газета, до смислів, на яких вона акцентує увагу. Той відеоролик, який зробили студенти (нагадаємо, під час «національного діалогу» з Ларисою Івшиною студентки Вітослава Глагович та Марта Хархаліс представили міні-фільм про газету «День» — див. матеріал «Не бути однаковим товаром у супермаркеті». — Ред.), був виключно їхньою ініціативою. Не зачиняються двері до нашого інституту — студенти постійно приходять позичати книжки з Бібліотеки газети «День», адже ми зібрали тут повну їх колекцію. Звичайно, ми ними щедро ділимося. Також знаю, що студенти будуть подаватися на Літню школу журналістики «Дня».

Та праця, що пророблена газетою «День», нашим університетом та інститутом, уже дає чимало плодів. Це найважливіший підсумок нашої багаторічної системної співпраці».

Не злічити, наскільки багато студентів, викладачів, львів’ян, гостей міста переглянули фотоекспозицію «Дня» у «Львівській Політехніці». Хтось сюди приходить щороку і навіть не пригадає, вкотре відвідує фотовиставку, а для когось це перше знайомство з «Днем». Студентка-журналістка з ЛНУ ім. Івана Франка Андріана СТРОЦЬКА вдруге на виставці, організованій газетою: «Символічно, що фото розміщені саме в стінах університету — місці, де вчать і навчаються. Ці фотографії також можуть навчати, допомогти щось зрозуміти, а щось переосмислити. Виставка спонукає думати. Тут не достатньо просто підійти до стенду, поглянути на нього і піти далі. Кожна фотографія затримує біля себе, адже, щоб усвідомити її сенс, треба осмислити її зміст. У аналітичній газетній статті автор пояснює та «розжовує» для читача матеріал. А фотограф через свій твір посилає до глядача певний сенс, який часто може бути прихованим і зовсім не очевидним, таким, що не лежить на поверхні. Відвідини цієї виставки треба сприймати як можливість чогось навчитися і відкрити щось нове. Зазнимковані ракурси життя на фото дозволяють відкрити для себе нові життєві ракурси. Для України необхідно, щоб ці світлини, які вчать, виховують і надихають, побачили й осмислили якомога більше українців».

За результатами глядацького голосування симпатії львів’ян та гостей міста розподілилися так: перше місце — у роботи-тріумфатора Міжнародного фотоконкурсу «День»-2016 «Зоряне небо над нами і моральний закон всередині нас» Євгена Малолєтки; друге місце — у «Берегині» Анни Чапали, третє — у серії робіт Олексія Фурмана «Подолання».

Фотовиставка покидає стіни «Львівської політехніки», проте... залишається у Львові. Своє продовження вона матиме на головній площі Львова. Вже у вівторок, 20 червня, 30 найкращих фотографій розмістять на спеціальних стендах безпосередньо біля входу до Ратуші.

«Такий фотопроект газети «День» — це своєрідний зріз життя України протягом року. Разом усі фото учасників проекту творять збірний фоторепортаж, який справді вражає. Львівський міський голова відвідав виставку у «Львівській політехніці» й одразу запропонував, щоб ці фото побачило якомога більше гостей та мешканців міста. Ми вдячні газеті «День» за можливість розмістити фото на наших міських стендах», — прокоментувала ініціативу міста керівник відділу промоції Львова Соломія КОРОНЕНКО.

ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Дні «Дня» у Львові тривають, а світлини фотовиставки стали ще ближчими до львів’ян і гостей міста. Тепер переглянути найкращі фотографії можна просто на площі Ринок під час прогулянки з горнятком львівської кави.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати