Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ще півроку за гратами

Онлайн-шторм на підтримку політв’язня з Криму Еміра-Усеїна Куку не вплинув на «суд», але такі акції необхідні
04 грудня, 18:33

Зранку 4 грудня користувачі соцмереж опублікували сотні постів з хештегом #FreeKuku і закликом звільнити правозахисника Еміра-Усеїна Куку. Його у лютому 2016 року окупаційна влада Криму заарештувала і безпідставно звинуватила в тероризмі. Відтоді він перебуває у СІЗО.

Флешмоб на підтримку Куку ініціювала правозахисна організація Amnesty International в Україні. Ключова вимога — негайне звільнення Еміра-Усеїна та зняття з нього всіх обвинувачень. Крім цього, правозахисники закликали підписати петицію на захист кримчанина.

4 грудня у Сімферополі відбулося виїзне засідання Північно-Кавказького окружного військового суду (Ростов-на-Дону). Розглядали питання запобіжного заходу для Еміра-Усеїна Куку, а також Мусліма Алієва, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова та Арсена Джеппарова — їх теж звинувачують у терористичній діяльності і теж безпідставно. Як повідомили на сторінці Amnesty International в Україні, результати невтішні: для всіх продовжили утримання під вартою до 27 травня 2018 року. Також Еміра-Усеїна та інших затриманих етапують на територію Російської Федерації. Попереднє судове засідання відбудеться 11 грудня у Північно-Кавказькому окружному військовому суді. Там, до речі, вже судили «бранців Кремля» з Криму, а саме — Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Руслана Зейтуллаєва, Ферата Сайфуллаєва, Рустема Ваітова та Нурі Прімова.

Єдиний позитив — до зали суду в Сімферополі впустили родичів в’язнів, тож вони отримали рідкісну можливість побачити близьких. Об’єднання «Кримська солідарність» оприлюднило відеокоментар дружини Еміра-Усеїна Мер’єм Куку. «Ми трохи здивувались, що нас пустили. Дуже зраділи, не можу навіть стримати емоцій... Усі (ув’язнені. — Ред.) дуже добре виглядають, попри те що у них купа проблем зі здоров’ям після майже двох років у СІЗО. До суду підготувались, виступили дуже аргументовано. У них такий настрій... Незламний дух. Від них віє силою», — сказала Мер’єм.

Ще один збіг — 4 грудня виповнилось сім років доньці Еміра-Усеїна Сафіє. Зрозуміло, що найкращий подарунок для неї — тато на волі. Зараз цього не сталось, та, як наголошують в Amnesty International в Україні, боротьба тільки починається, і «в’язням Кремля» з Криму дуже потрібні наші єдність та підтримка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати