Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Рубія має гарне чуття мови»

Кримська татарка, котра разом з родиною переїхала на Вінниччину, стала призером обласної олімпіади з української мови
12 лютого, 11:42

Після анексії Криму до Нової Греблі Калинівського району переїхало понад півтисячі кримських татар, які нині компактно проживають в одному з мікрорайонів села. У місцевій школі навчаються 45 дітей переселенців. Серед них і дев’ятикласниця Рубія МУХТАРОВА, котра не лише швидко «прижилася» в новому колективі, а й удосконалила свою українську мову. Нещодавно вона виборола друге місце на обласній учнівській олімпіаді з української мови, чим підняла рідну школу в рейтингу успішності.

«Ми живемо в Новій Греблі уже п’ять років, тут народилися мої молодші братик і сестричка, — розповідає дівчинка. — Вдома розмовляємо російською та кримськотатарською, вивчаємо арабську, а в школі спілкуюся українською й вивчаю англійську. Ще в Криму я охоче вчила вірші українською й виступала на конкурсах, хоча саме навчання у школах було російською. Але українська мова мені ближча, легше вчиться, сприймається, я люблю поезію Сосюри, багато читаю. Тому коли вчителька запропонувала спробувати свої сили на рівні області, я вирішила взяти участь в олімпіаді».

Через різну ментальність, конфесійну приналежність і відсутність діалогу між місцевими жителями та кримськими татарами, в тому числі й дітьми, виникало чимало непорозумінь. Але за п’ять років спільного проживання в Новій Греблі вдалося знайти компроміс та порозумітися.

«Найважче було в перший рік. Переселенці вимагали, щоб діти навчалися в розділених класах, окремо хлопчики й дівчатка, але ми фінансово не могли організувати такий навчальний процес, — розповідає директор Новогребельської загальноосвітньої школи Віра ЛАВРЕНЮК. — Тим, хто був категорично проти, ми організували навчання екстерном. Решта дітей зараз ходять до школи разом з усіма дітьми, і це дає свої результати: вони прекрасно почали розмовляти українською мовою, гарно декламують вірші українських поетів. Рубія взагалі має гарне чуття мови, любить літературу, має хороші результати з інших предметів. Вона відповідальна, сумлінна, завжди виконує всі завдання. Тому не дивно, що на олімпіаді здобула призове місце».

Пишається своїм здобутком і дівчина. Каже, що це перша її серйозна перемога, але точно не остання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати