Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Праведництво — це героїзм...»

У Вінниці встановили пам’ятний знак землякам, які рятували євреїв від нацистів у роки Другої світової війни
21 листопада, 19:44
ФОТО АВТОРА

Пам’ятник «Праведникам народів світу» відкрили на території міського Меморіалу пам’яті жертв Голокосту. Його автором став скульптор Володимир Насонов із Теплика, допомагала йому дружина Наталія. Подружжя створило символічну композицію: витесали білу стелу, яку увінчує скляна зірка Давида на розгорнутих долонях. Над нею — напис «1941— 1944», це роки окупації Вінниччини нацистами.

Під час відкриття пам’ятного знака про історичні факти, які розкривають страшні сторінки геноциду, розповіла присутнім заступниця директора Державного архіву Вінницької області, дослідниця Голокосту Фаїна ВИНОКУРОВА. За її словами, від геноциду в період Другої світової війни загинули шість мільйонів євреїв Європи, кожен шостий із них — дитина, а кожен четвертий загиблий єврей лежить в українській землі... Віддаючи данину поваги і вдячності рятівникам, людям, які, ризикуючи своїм життям, життям своїх рідних, рятували інших, Держава Ізраїль встановила звання «Праведник народів світу».

«В екстремальних умовах окупаційного режиму кожен робив свій вибір: рятувати євреїв, видавати їх або просто байдуже спостерігати. Та цей ланцюжок зла, який був притаманний колабораціоністам, на жаль, великій кількості людей, розірвали Праведники світу, — відзначає Фаїна Винокурова. — Попри те, що за переховування євреїв загрожувала страта, знаходилися такі люди. Їх було небагато, їх не могло бути багато. Бо праведництво — це героїзм, а не повсякденна людська якість».

За даними досліджень, Україна дала світові 2 тис. 544 Праведники світу, 18% цих людей були жителями Вінницької області. Найбільше Праведників світу виявилося в місті Вінниці та прикордонних районах, адже вінницький окупаційний режим області мав свою специфіку — німецька і румунська зона окупації. Тому найбільше рятівників було із Немирівського, Хмільницького й Барського районів. Там Праведники світу були провідниками — тими, хто переводив євреїв із німецької на румунську територію, де був більш-менш пом’якшений окупаційний режим з 1942 року.

«Пам’ятник Праведникам встановлено неподалік від пам’ятника тим, кого вони рятували від загибелі, — зауважила заступниця Вінницького товариства колишніх в’язнів гетто і концтаборів та їхніх рятівників Циля КРАСНЕР. — Час невпинно віддаляє нас від тих подій, але пам’ять залишається вічною. Це пам’ять про тих, хто ризикував своїми рідними і близькими, вони показали обличчя нації, рятуючи безневинних євреїв. Це були сміливі, мужні люди, які мали розуміння цінності людського життя. Цих людей майже не залишилося, але їхні діти й онуки несуть вогонь людяності, мужності, порядності та героїзму, який заповіли їм батьки».

Біла стела із зіркою Давида стала третім пам’ятником Праведникам народів світу, який розташований на території Вінницької області. Перший відкрили в Могилеві-Подільському 1998 року на центральній площі міста. Другий пам’ятник — у Хмільнику.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати