Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Подія викликала великий інтерес»

Софія приймає міжнародну конференцію, присвячену 100-річчю дипвідносин між Україною та Болгарією
19 червня, 12:18

18 червня у столиці Болгарії розпочалася міжнародна конференція «Україна і Болгарія в історії Європи», яка триватиме два дні, та присвячена 100-річному ювілею встановлення дипломатичних відносин між УНР і Царством Болгарія. Президент Болгарської Академії Наук Юліан Ревальський під час відкриття заходу наголосив, що «взаємодія українських і болгарських науковців дає плідні результати, а такі зустрічі є свідченням щирої поваги народів один до одного».

В коментарі «Дню» Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Болгарія Миколи БАЛТАЖИ повідомив, що ця конференція є частиною загальної програми наукових заходів в межах проекту «День України в Європі», присвячених 100-річчю встановлення дипломатичних відносин України з низкою країн. За його словами, подія викликала великий інтерес з боку наукових, громадських кіл Болгарії та України. «Думаю, що ця конференція є дуже важливою з точки зору дослідження правди про події тих років. Адже, як ви знаєте, є багато фальсифікацій історичних фактів», — сказав він.

Микола Балтажи звернув увагу на те, що українські науковці привезли з собою «чудову виставку», яку розмістили в салоні Болгарської академії наук і яка свідчить про події тих років: 100-річчя УНР, української дипломатичної служби тощо.

При цьому співрозмовник звернув увагу і на сучасний етап відносин Києва та Софії. «У нас розвивається гідний політичний діалог, секторальне співробітництво, міжрегіональна співпраця, побратимські зв’язки. Болгарія з самого початку підтримала і підтримує територіальну цілісність України, санкції проти Росії, європейську і євроатлантичну інтеграцію. Ця країна також активно підтримала безвізовий діалог і доклала зусиль до того, щоб безвіз став реальністю», — наголосив він і додав, що ці теми протягом двох діб конференції також є предметом обговорень. 

Нагадаємо, що газета «День» зробила свій внесок у дослідження теми відносин України та її «південної, православної, слов’янської сестри» Болгарії, дослідивши цю тему у книзі з Бібліотеки газети «День» — «Сестра моя, Софія...». Головний редактор газети «День» Лариса Івшина у передмові до цієї книги зазначає, що «історія України і Болгарії — ніби історія двох сестер, розлучених у ранньому дитинстві...».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати