Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подарунок королеви

У Меджибожі археологи знайшли кольорові кахлі з гербами роду Бони Сфорци
04 серпня, 20:15

Під час археологічних досліджень, які упродовж літа тривають на території та довкола Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», була знайдена колекція кольорових кахлів. На фрагментах помітні зображення гербів роду Сфорци та міфологічні сюжети за біблійними мотивами. Як уточнює директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег ПОГОРІЛЕЦЬ, віднайшли їх під час дослідження митниці «Замку Ракочів», що розташована за два кілометри від Меджибізької фортеці. Він вважає, що це був камін, кахлі для якого магнату Миколі Синявському подарувала тодішньої королеви Польщі Бона Сфорца. Власне, Синявські і будували замок Ракочів, але у XVI ст. татари його знищили, кахлі збереглися під землею. Тепер завдання скласти і відновити артефакт з гербами роду Сфорца. Цим мають зайнятися студенти Національного університету «Львівська політехніка».

«Знайдена колекція кахлів вказує на те, що це робота італійських майстрів. На окремих фрагментах ми помічаємо зображення маленьких хлопчиків, їх називали «путі». Вони тримають у руках щити, а на них зображені герби. На одному з них зображено вужа, який ковтає немовля. А на іншому щиті — орла. Коли ми почали вишукувати інформацію, кому належать ці герби, то з’ясували, що знаменитий італійський рід Сфорца має саме такі герби. Потім виявили, що такі герби мала і королева Польщі Бона Сфорца. І цілком ймовірно, що серед фрагментів є і її зображення.

ІЛЮСТРАЦІЯ UA:ПОДІЛЛЯ

 

Водночас ми помітили іншу сесію кахлів, на яких зображені біблійські мотиви. Є фігурка Єви, яка передає яблуко Адаму. Аналоги цього сюжету ми можемо знайти у художників того часу, зокрема на гравюрі Альберта Дюрера. Є й класичні сцени. Наприклад, де Григорій Победоносець вбиває змія. Помітні фрагменті коня, лицаря і навіть добре видно зображення його обличчя... Усі результати цьогорічних і минулорічних досліджень ми фіксуємо у звітах. Це дозволяє знаходити відповіді на багато запитань. Так, перші фрагменти таких кахель ми почали знаходити ще у 2003 році. І якщо тепер знайшли фігурку Єви, то зображення Адаму на кахлі, який отримує яблуко від Єви, вже давно було у фондах музею. У такий спосіб намагаємося зібрати всі фрагменти і провести реконструкцію сюжетів».

Олег Погорілець додає, що наразі вже є попередня домовленість з керівництвом Національного університету «Львівська політехніка», щоб її студенти чи магістранти взяли за дипломну роботу відтворення каміну чи пічки часів Бони Сфорци. Такий експонат стане не лише сенсаційним доповненням музейної експозиції, але й відкриє чимало нових таємниць.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати