Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перший у Центральній Європі

Українські і китайські науковці відкриють в Ужгороді надсучасний Центр геномних досліджень
13 квітня, 12:12
ФОТО IGC.103.BY

Центр, який стане першим у Центральній Європі, буде засновано вже у цьому році на базі Ужгородського національного університету. Домовленості про це досягнули під час візиту ректора УжНУ професора Володимира Смоланки до Пекінського геномного інституту — однієї з двох найпотужніших науково-технологічних інституцій у світі, які займаються дослідженнями у сфері генетики та геномної біоінформатики.

«Це буде не просто новий крок, а насправді величезний стрибок у розвитку генетичної науки у нашій країні. Адже з метою створення центру згідно досягнутих домовленостей китайські партнери вперше безкоштовно передають найсучасніший секвенатор —  пристрій, що дозволяє провести аналіз повної точної послідовності нуклеотидів у всьому геномі будь-якого організму. А можливість зробити генетичний аналіз будь-якої тканини чи пухлини, наприклад, відкриває неймовірні можливості не тільки у прогнозуванні можливих захворювань конкретного пацієнта, але й у доборі індивідуального ефективного плану лікування найбільш небезпечних захворювань людини, — пояснює ректор УжНУ Володимир СМОЛАНКА. — Створення такого центру матиме важливе не тільки наукове, але й соціальне значення. Особливо хочу відзначити внесок всесвітньовідомого генетика, директора Карибського геномного центру, доцента УжНУ Тараса Олексика у розвитку наших контактів та проведенні успішних переговорів з китайськими партнерами, зокрема директором Пекінського геномного інституту професором Янь Гуанмінем».

Відкриття Центру геномних досліджень створить нові можливості не тільки для українських науковців, але й для їхніх колег із наукових інституцій центральноєвропейських країн, які працюють у сфері біології і медицини.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати