Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нагода актуалізувати базові цінності суспільства»

У Херсоні до Дня Соборності з’являться борди з діячами УНР і ЗУНР
17 січня, 11:37

Напередодні Дня Соборності — 22 січня — на зупинках громадського транспорту в Херсоні з’являться патріотичні борди із зображеннями політичних та військових діячів часів УНР і ЗУНР, які свого часу наближали об’єднання українських земель і твердо стояли на позиціях незалежності України. За словами автора ідеї, виконувача обов’язки керуючого справами виконкому Херсонської міськради Катерини ГАНДЗЮК, зображення є у вільному доступі в інтернеті, їх можна розповсюджувати й використовувати у вигляді плакатів чи соціальної реклами. Самі макети підготували кандидат історичних наук Сергій Нікітенко та завідувач інформаційно-масового відділу Художнього музею ім. Шовкуненка Ольга Горельцева. В роботі користувалися методичними рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті.

На бордах з авторськими цитатами представлені діячі, які географічно представляють різні куточки України, але зробили значний внесок у боротьбі за національне відродження і незалежність України. Полковник Армії УНР Володимир Кедровський та генерал-хорунжий армії УНР Олекса Алмазов народилися в Херсоні; полковник армії УНР, голова Проводу ОУН Євген Коновалець і президент ЗУНР Євген Петрушевич — родом зі Львівщини; голова державного секретаріату ЗУНР Кость Левицький був із Прикарпаття; а військовий діяч часів УНР і головний отаман Холодноярської республіки Василь Чучупак народився на Черкащині.

«Події 22 січня 1919 року є історичним актом об’єднання українських земель у єдину державу. Відзначення цієї дати є доброю нагодою актуалізувати базові цінності українського суспільства, осмислити непростий досвід державотворення, вшанувати героїв визвольного руху й опрацювати помилки минулого. Але сьогодні відчувається нестача таких візуальних та друкованих матеріалів, тому ми й вирішили це дещо виправити, — коментує «Дню» Катерина Гандзюк. — Але матеріалів креативних, нових, щоби просто пояснити сьогоднішньому поколінню, що на них лежить відповідальність зберегти те, за що ціною своїх життів вибороли наші предки. Національна єдність — то є не лише базова цінність громадян країни, а й обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії. Незалежність і суверенність є запорукою виживання нації».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати