Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині оголосили війну лісокрадам

24 обшуки у 12 підозрюваних відбулися днями в Ківерцівському районі
28 травня, 19:07

Перевірили також приватні пилорами. Лісові масиви біля селища Цумань відомі гарними дубовими насадженнями. Тут уже тривалий час діють організовані злочинні групи. Як доказ — у результаті обшуків поліцією у підозрюваних було вилучено зброю та інші заборонні знаряддя і засоби, які вони використовують для проведення самовільних порубок та погроз і розправи над лісовою охороною.

Як повідомила пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, від початку року працівники державної лісової охорони зафіксували 193 випадки незаконної порубки лісу. Загальна сума завданих збитків при цьому становить 2 млн 799 тис грн. Із цієї кількості оформлено протоколами і притягнуто до відповідальності за ст. 65 Кодексу України про адміністративні порушення 166 осіб, сума збитків при цьому становить 1 млн 213 тис. грн. Добровільно відшкодовано 1 мільйон 66 тисяч гривень. Ці кошти надійшли у бюджети місцевих громад. 27 справ, які кваліфікуються за ст. 246 Кримінального кодексу України, передані у правоохоронні органи. Збитки за ними становлять 1 мільйон 586 тисяч гривень. Триває слідство. В осіб, причетних до незаконних порубок лісу, вилучено 11 транспортних засобів, два з яких спалили разом з викраденою деревиною самі порушники.

Ситуація наразі непроста. Працівники державної лісової охорони часто перебувають у небезпеці, затримуючи лісопорушників, які для власного захисту використовують зброю та інші заборонені засоби. Докази зухвалої поведінки учасників організованих злочинних груп уже вдалося зафіксувати на відео працівникам лісової охорони ДП «Цуманське ЛГ». Справи про підпали автомобілів набули широкого резонансу. Від того часу і досі лісівникам, які проводили затримання, постійно погрожують та навіть уже ведуть інформаційну війну. Як приклад, пресслужба наводить факт нещодавніх зйомок для програми «Гроші», журналісти якої працювали із підозрюваними особами та намагалися скомпрометувати лісову охорону. Коментували ситуацію особи, які неодноразово притягувались працівниками лісової охорони до відповідальності за незаконну порубку лісу, в яких, зокрема, і проводились обшуки з вилученням небезпечних предметів, засобів стеження за працівниками державної лісової охорони.

«Ми вкотре наголошуємо: Волинське ОУЛМГ та державні лісогосподарські підприємства особливо зацікавлені у виявленні та розслідуванні справ щодо незаконної порубки, перевезення чи крадіжки деревини. Кожен із таких фактів у результаті спричиняє значні втрати. Ми однаково жорстко реагуємо на факти, до яких причетні працівники лісогосподарських підприємств», — відзначає прессекретар управління Світлана Думська.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати