Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На крок ближче до гуманності

Зооспільнота закликає депутатів підтримати оновлений закон про захист тварин
07 липня, 11:42

Парламентський екологічний комітет завершив підготовку законопроєкту №2351 до другого читання, а також рекомендував прийняти його в цілому. Нагадаємо, проєкт закону був поданий групою депутатів ще 30 жовтня минулого року. Зоозахисники вважають його проривом у сфері захисту тварин та закликають народних обранців якнайшвидше винести документ у сесійну залу.

Нововведення передбачають заборону евтаназії як методу регулювання чисельності безпритульних тварин, вводиться табу на контрабанду диких тварин, на пропаганду жорстокого поводження з тваринами. Законопроєкт забороняє бити, вбивати, труїти і калічити безпритульних тварин; фотографуватися з дикими тваринами в населених пунктах; жебракувати з тваринами; утримувати диких великих тварин в закладах громадського харчування та інших непристосованих для цього місцях тощо.

Також законопроєкт №2351 посилює кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Так, передбачається введення кримінальної відповідальності за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами з 14 років, або ж адміністративної відповідальності з 16 років. Крім цього, документ робить жорсткішими правила поводження з тваринами в сільському господарстві, скотарстві та при отриманні продукції тваринного походження.

«На засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування був затверджений текст законопроєкту до другого читання. Деякі норми були вдосконалені, а деякі, на жаль, не ввійшли в текст до другого читання. Можливо, через непідготовленість суспільства до радикальних зоозахисних змін, — коментує народна депутатка, співавторка законопроєкту Юлія ОВЧИННИКОВА. — Разом з тим цей законопроєкт є дійсно революційним. Він значно посилить зоозахисні та екологічні позиції законодавства. Цей проєкт є свідченням ефективної співпраці депутатів та зоозахисної спільноти з урахуванням потреб суспільства. Адже саме суспільство формує необхідність внесення змін до законодавства. Далі законопроєкт буде направлено до юридичного управління, а потім в сесійний зал, де, сподіваюся, у найближчий час він буде прийнятий у другому читанні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати